Missie naar Shanghai keert tevreden terug (+ foto's)

De missie van de Stad Antwerpen naar Seoul en Shanghai zit er op. Woordvoerder Annik Dirkx van het Havenbedrijf Antwerpen brengt hier verslag uit van de laatste twee dagen.

Na een geslaagde boottocht op de Huangpu River, waar vooral de fenomenale skyline meermaals naar adem deed happen, stond donderdagmorgen een bezoek aan China Cosco Shipping Corporation op het programma van de Antwerpse burgemeester en de top van het Havenbedrijf. Cosco-topman Wan Min vertelde tijdens een openhartig gesprek aan Bart De Wever, Jacques Vandermeiren en Luc Arnouts over de internationale expansieplannen van de groep. “Ook de plaats die Antwerpen kan innemen in deze plannen en in het One Belt One Roadinitiatief van de Chinese pemier Xi Jinping kwam tijdens het gesprek ter sprake”, vertelde een tevreden Luc Arnouts (Havenbedrijf Antwerpen)

Na het bezoek aan Cosco stond in het Regal hotel, waar de delegatie verblijft, een investmentseminarie op de agenda, een herhaling van het seminarie dat eerder op de week al in Seoul werd gegeven. Nadruk van het seminarie lag ook nu op innovatie, als het ambitieniveau waarmee zowel stad als haven zich nadrukkelijker willen profileren naar potentiële investeerders. Op de aansluitende receptie werden de banden aangehaald met de aanwezige gasten uit Shanghai.

Exclusief concert

Daarna startte de ‘Antwerp Night’, die onder meer door Zuidnatie en Manuchar werd gesponsord. Op het menu enkel Belgische specialiteiten, aan de meer dan twintig tafels zaten relaties van de verschillende deelnemers aan de missie. Aansluitend ging het gezelschap de bus op richting de Shanghai Concert Hall, voor een exclusief concert van de Filhamonie. Onder leiding van Philippe Herreweghe genoten de toehoorders van Mozart, Mendelssohn en Brahms. Bijzonder gesmaakt werd het optreden van de jonge, maar extreem getalenteerde violist Stefan Jackiw.

De laatste dag in Shanghai werd afgesloten met een bezoek aan het China Maritime Museum. De stad en de haven onderhouden al langer uitstekende relaties met dit museum. Onder de naam ‘Sail Back III’ werden er voor de derde keer jonken (Chinese scheepsmodellen) uit het MAS overhandigd aan het museum.

Huawei

In de namiddag zette het gezelschap koers naar Huawei, de derde grootste telecomoperator in de wereld. Na een stop in de showroom van het bedrijf, waar 15.000 mensen werken, werd de delegatie ontvangen in een meeting room. Daar voelde het even als thuiskomen, met een accordeondeuntje van Lichtjes van de Schelde op de achtergrond. Ook de eerste slide op het presentatiescherm gaf een welkomgevoel: Welkom aan de delegatie uit Antwerpen. En alsof dat nog niet genoeg getuigde van oog voor detail, had de VIP-tafel voor zich een fotokader staan met daarin een groepsfoto van de delegatie die amper tien minuten daarvoor was genomen. Efficiëntie, op z’n zachtst gezegd.

David Harmon, de vicepresident Global Public Affairs, vertelde de toehoorders over de visie van het bedrijf, dat ondertussen in 170 landen actief is en ook in ons land al 200 werknemers telt. De uit Ierland afkomstige Harmon voegde er nog aan toe dat jaarlijks tien procent van de omzet wordt geïnvesteerd in R&D. Het bedrijf blaakt van de ambitie, zo veel was duidelijk. “We zoeken partnerships in de hele wereld, dat is onze manier van werken”, zo zei Harmon.

De Antwerpse burgemeester benadrukte dat Antwerpen, met de tweede grootste haven van Europa, het zich niet kan permitteren om de digitale trein te missen. “We moeten ons ontwikkelen als een smartcity”, aldus De Wever, waarop hij verwees naar het ‘City of Things’-project dat samen met IMEC gelanceerd wordt en dat van Antwerpen het grootst living lab van Europa moet maken.

Afsluiten doet de delegatie op het Belgische consulaat-generaal waar een receptie wordt aangeboden. Morgen stappen de meesten terug op het vliegtuig richting België.

Annik Dirkx/Bart Timperman