Evergreen pakt uit met papierloze bill of lading

Als eerste containerrederij lanceert Evergreen Line een elektronische bill of lading in samenwerking met Bolero. Deze 'i-B/L' belooft vertraging te voorkomen bij uitlevering van goederen op bestemming.

Het klantenportaal van Evergreen Line werd uitgebreid met twee slimme diensten: de i-B/L (een elektronische 'bill of lading') en i-Dispatch, een functie om gerelateerde documenten digitaal uit te wisselen. De nieuwe diensten kwamen tot stand met de hulp van Bolero, een bedrijf dat in het verleden met succes de eBL introduceerde voor bulkcargo.

ShipmentLink

Klanten van de rederij kunnen op de website Evergreen ShipmentLink papierloos gegevens uitwisselen tussen alle partijen die betrokken zijn bij een verscheping, waaronder banken, verzekeraars, douane- en havenautoriteiten. Het boeken en traceren van containerlading was voordien al mogelijk via ShipmentLink.

Evergreen wil er zo voor zorgen dat de kosten voor de verscheper dalen terwijl de transfer van data meer accuraat, efficiënt, betrouwbaar en veilig wordt. Bolero als partner steunt naar eigen zeggen op meer dan twintig jaar ervaring in het beveiligd, bewezen en aanvaard verkeer van elektronische bills of lading.

Sneller proces

Het voornaamste voordeel van het elektronische cognossement is dat het meteen kan worden verstuurd. Zoiets is handig in elke situatie, maar vooral bij shortsea waar een papieren bill of lading soms later toekomt dan wanneer het schip arriveert.

De i-B/L kan men online bewerken of raadplegen. Doordat vertragingen bij aankomst vermeden worden gaat de cashflow de hoogte in. De reder kan goederen sneller vrijgeven en banken kunnen betalingen vlotter overmaken aan de klant.

Beveiligde documenten

Een brede waaier aan bijkomende documenten kunnen worden gedeeld op ShipmentLink dankzij de functie i-Dispatch. Evergreen spreekt over paklijsten, commerciële facturen, certificaten van oorsprong en andere douanedocumenten zoals vergunningen en inspectieverslagen.

Met i-Dispatch garandeert Evergreen dat de documenten niet verloren gaan of vervalst worden. De overdracht van data kan worden geëncrypteerd waar nodig.

Sven Goyvaerts