Descartes richt pijlen nu ook meer op e-commerce

De Canadese groep Descartes Systems heeft dankzij een aantal recente overnames het afgelopen jaar haar dienstenaanbod uitgebreid. Daarbij richt men zich onder meer op software voor e-commerce. Die is nu ook in de Benelux beschikbaar.

Descartes is een softwarebedrijf dat zich toelegt op systemen die de productiviteit in de logistiek, het transport en de havens kunnen verbeteren. Het is in België sterk aanwezig, dit dankzij de overnames een achttal jaar geleden van Porthus uit Lier en Dexx uit Leuven. Beide bedrijven waren gespecialiseerd in logistieke gegevensuitwisseling.

Via verschillende overnames groeide de Canadese groep fors. Zij ambieert een wereldwijd leiderschap voor logistieke 'SaaS'-oplossingen ('software as a service'). Daarbij wordt de klemtoon steeds vaker ook gelegd op oplossingen voor de e-commercelogistiek. Een belangrijke overname in die context was die in april vorig jaar van de Duitse software-ontwikkelaar pixi, die systemen ontwikkelt voor fulfilment en magazijnbeheer in de e-commerce. Deze 'warehouse management software'-oplossing wordt sinds kort ook in België en Nederland aangeboden.

Overnamepad

Het afgelopen jaar bleef de acquisitiehonger groot. Maar liefst vijf bedrijven werden recent overgenomen: ShipRush, PCSTrac Business, Appterra, 4Solutions en Datamyne.

“Met de twee eerstgenoemde overnames breidt Descartes het e-commerceportfolio uit”, zegt Ed Gardner, Executive VP Corporate Development. ShipRush ontwikkelt softwares voor het beheren van de pakjeszendingen van kmo’s (labellen, tracking, enzovoort) en PCSTrac ontwikkelt software voor de retail en de e-commerce voor het opvolgen van zendingen doorheen het hele distributieproces. Die zorgt ook voor een betere samenwerking tussen retailers en hun leveranciers van logistieke diensten.

Messaging en data

“Met de overnames van Appterra en 4Solutions verbreedde Descartes zijn portfolio in de ‘messaging’. Daarmee kunnen handelspartners vroeger in het distributieproces logistieke gegevens verzamelen en uitwisselen. En met de overname van Datamyne wordt een sterkere marktpositie beoogd voor 'trade data'. Daarmee verkrijgen klanten meer zekerheid over partijen waarmee ze zaken doen en kunnen ze tijdig bevoegde instanties informeren om boetes te voorkomen”, zegt hij.

“Sommige producten van de overgenomen bedrijven zijn inmiddels al beschikbaar in de Benelux. Andere volgen op vrij korte termijn. Daartoe worden inmiddels stappen genomen”, klinkt het tot slot.

Philippe Van Dooren