Begeleiding wenselijk voor AEO-erkenning

Bent u al ‘authorised economic operator’ (AEO)? Het aanvraagproces is behoorlijk tijdrovend en confronterend. Port+, onafhankelijk leverancier van havendiensten, richtte daarom in 2014 een AEO-afdeling die bedrijven begeleidt in de aanvraag.

Experten, vakverenigingen en vooruitziende bedrijfsleiders zijn het er over eens dat het bezitten van een AEO vergunning in de toekomst onontbeerlijk wordt als betrouwbare partner in de logistieke keten. Het aanvraagproces is behoorlijk tijdrovend en confronterend.

“Als betrouwbare onderneming draag je bij tot het creëren van een veilige transportketen. Dat zal een vereiste worden om een duurzame toekomst te verzekeren met je handelspartners”, stelt Filip Geerts van Port+. “Wij merkten evenwel dat de complexiteit van de aanvraag een drempel vormt. We zijn er voor de bedrijven om hen daarin te ondersteunen.”

Duurzame toekomst

"Gelukkig zijn er voor de bedrijven opties om assistentie te bekomen. Allereerst is er de douane zelf die via een nieuw systeem van regionaal klantenmanagement kiest voor een betere ondersteuning van de handel. Communicatie, sensibilisering en begeleiding staan er centraal. Verder geven opleidingsinstituten zoals Portilog specifieke AEO-opleidingen. De Port+ AEO-afdeling biedt een op maat gemaakte een-op-eenbegeleiding. Port+ begeleidde al acht bedrijven succesvol naar een AEO vergunning.

Extra begeleiding

“We kunnen de begeleiding zo groot of klein maken als de klant wenst”, zegt Geerts. “Voor deelnemers die al een AEO-opleiding volgden, bouwen we verder op wat ze geleerd en samengesteld hebben in de opleiding. Het is voor ons ook perfect mogelijk om van nul te vertrekken.” Volgens Geert hoeft deze consultancy niet heel duur te zijn. “Port+ maakt op voorhand een offerte op maat van de middelen en de wensen van de klant. Afhankelijk van het afgesproken budget, voeren we zelf meer uit of geven we de klant extra huiswerk mee.”

Knelpunten

De adviseurs van Port+ behandelen thema’s zoals solvabiliteit, bedrijfsbeheer en procedures en risico’s. Geerts: “We hebben er geen belang bij om niet kritisch te zijn voor een bedrijf. We helpen vanuit de praktijk en hebben ervaring met het proces en het behandelen van knelpunten in de aanvraag. Het ene punt weegt in de audit soms ook meer door dan een ander punt, en daar kunnen wij door onze ervaring perfect op inspelen.”

Wil u meer lezen over de AEO-erkenning? Volg dan deze hele week het AEO dossier in de Flowsnieuwsbrief. Morgen brengen we het verhaal vanuit het standpunt van de douane.

Ellen De Proost