ACV: "Saeftinghe niet aanleggen nefast voor Antwerpse haven"

Vakbond ACV-Transcom is voorstander van een Saeftinghedok, blijkt uit een stellige mededeling. Maar dan moeten er wel oplossingen gevonden worden voor de mobiliteit én moeten de havens meer samenwerken.

De christelijke vakbond ACV-Transcom mengt zich in de opinieoorlog die al enkele dagen oplaait rond de wenselijkheid van het Saeftinghedok op de Antwerpse linkeroever. De vakbond is "overtuigd van het belang van een beslissing inzake de uitbreiding van het containerbehandeling in de Antwerpse haven via het aanleggen van het Saeftinghedok. Het niet aanleggen van dit nieuwe dok of de Antwerpse haven haar groeimogelijkheden ontzeggen (op haar belangrijkste activiteit) zou een nefaste invloed hebben op de haven, de havenactiviteiten en de katalytische effecten ervan op onze economie." Een statement pro-Saeftinghe dus. De vakbond zit daarmee blijkbaar op dezelfde lijn als advocaat Eric Van Hooydonk, die in De Standaard begin deze week hetzelfde bepleitte.

Niet spelen

"Wat duidelijk is voor ACV-Transcom is dat de Antwerpse haven én in uitbreiding onze maritieme industrie dé motor is van onze nationale economie. Daar speel je niet mee, daar zoek je oplossingen voor", klinkt het fel. "We roepen de Vlaamse regering dan ook op om eindelijk in dit dossier verantwoordelijkheid te tonen, beslissingen te nemen en duidelijkheid te scheppen."

ACV-Transcom meent wel dat er nog werk aan de winkel is: zo moet er een sluitend mobiliteitsplan komen, zodat de mobiliteit van goederen en werknemers niet in het gedrang komt. "Innovatieve oplossingen blijven achter, net als effectieve gesprekken hieromtrent. De actoren zijn gekend. ACV-Transcom wil hier zeker zijn duit in het zakje doen. Maar koken kost geld én vraagt ook beslissingen die worden genomen én gedragen door de stakeholders", klinkt het streng.

Oproep tot samenwerken

Daarnaast wil de vakorganisatie meer samenwerking zien tussen de Vlaamse havens. "Indien de Antwerpse haven, als wereldhaven en tweede Europese haven, bijkomende activiteiten kan aantrekken kunnen ook onze andere havens hier voordeel uit halen indien ze mekaar beter zouden verstaan. Onze economie, de havens en de tewerkstelling zouden er beter bij varen!" besluit de vakbond.

Michiel Leen