Zeebrugge en Gent verbonden met grootste logistieke tent ter wereld

In Göteborg – vanuit Zeebrugge en North Sea Port druk aangevaren – opent weldra de nieuwe Svea Terminal. De Zweden bouwden er de grootste logistieke tent ter wereld voor het weersvrij overladen van woudproducten van het spoor naar containers.

In Zweden opent in de loop van de zomer een compleet nieuwe overslagterminal, gelegen tussen de containerhaven Port of Gothenburg en roroterminals. De Svea Terminal zal per spoor Zweedse woudproducten ontvangen, om die over te laden op containerschepen. Er wordt gemikt op een jaarlijks volume van 60.000 tot 100.000 teu.

Opmerkelijk aan de 4,5 hectare opslagruimte is dat ze bijna voor de helft met een tent overdekt is. “Niet zomaar een kampeertent maar met 21.600 m2 de grootste opslagtent ter wereld”, zegt Arvid Guthed, vicepresident havenontwikkeling van Göteborg. “De tent is 360 meter lang, 60 meter breed en 15 meter hoog, en wordt gedragen door stalen balken van 450 ton. Ze is uitgerust met alle faciliteiten voor het weersvrij behandelen van containers. Een gedeelte van de tent zal gebruikt worden voor tussentijdse opslag.”

Vijfjarig papiercontract

De operaties op de Svea Terminal zijn in handen van de lokale speler MIMAB. Die is al twintig jaar in de haven aan de slag en kreeg een contract voor drie jaar met optie op een verlenging met twee jaar.

Göteborg is een belangrijke shortseaconnectie voor Zeebrugge en North Sea Port, met een stevig aandeel van roro-operatoren CLdN en DFDS. Sinds nieuwjaar delen ze zelfs capaciteit op elkaars schepen. Bij de trafiek van woudproducten loopt vooral het langdurig contract van DFDS voor papierfabrikant Stora Enso in de kijker. De Deense operator mag sinds de zomer van 2019 vijf jaar lang instaan voor het vervoer van 700.000 ton papierproducten per jaar van Göteborg naar Zeebrugge.

Roel Jacobus