X-Press Feeders start twee lijndiensten vanuit Antwerpen

X-Press Feeders heeft onder de naam ‘North Europe Orient X-Press’ (NOX) een wekelijkse dienst gestart vanuit Antwerpen naar de Eastmed. Antwerpen krijgt ook een aanloop van de nieuwe IBX-dienst, die eind deze maand van start gaat.

IBX staat voor ‘Iberia Baltic X-Press’. De feedermaatschappij zal drie schepen inzetten die vanuit Rotterdam eerst naar Leixoes en Vigo varen. Antwerpen krijgt een aanloop op de terugweg, wanneer de schepen doorvaren naar Riga vooraleer terug te keren naar Rotterdam.

De eerste afvaart van de IBX-dienst zal op 30 november uit Rotterdam geboden worden met het schip ‘Iduna’ van 803 teu. De eerste Antwerpse aanloop bij Antwerp Gateway is voorzien voor 11 december. Vanuit de Scheldehaven bedraagt de transittijd naar Riga amper drie dagen.

Tilbury

De IBX-dienst is de tweede dienst van X-Press Feeders tussen Portugal en de Benelux en wordt de eerste rechtstreekse verbinding tussen het Iberische schiereiland en Letland. Omdat de Portugese markt blijft groeien, sleutelt de rederij ook aan het vaarschema van de ‘North Continent Iberia X-Press’. Deze NIX-dienst verbond tot nu toe Rotterdam met Lissabon en Leixoes. Daar komt nu op de terugweg naar Rotterdam een stop in Tilbury bij.

De nieuwe aanloop van Tilbury werd vorige maand al aangekondigd door de partner Samskip, die slots koopt op de NIX-dienst. Samskip zei toen ook een derde schip voor deze dienst te zullen leveren, maar volgens de laatste vaarschema’s van X-Press blijft de NIX-dienst gewoon doorgaan met twee schepen van 1.036 teu (de ‘Conmar Bay’ en ‘Nordica’).

Eastmed

In tegenstelling tot de nieuwe IBX-dienst is de nieuwe NOX-dienst niet echt een nieuwe dienst voor Antwerpen. X-Press Feeders gaat tussen Noord-Europa en de Eastmed slots huren op de bestaande NET2/NEX Service van het Aziatische duo COSCO SHIPPING Lines en Yang Ming.

In tegenstelling tot de Franse rederij CMA CGM – die onlangs een slotakkoord afsloot om op de NET2/NEX Service lading te boeken tussen Salerno en de vier Noord-Europese aanloophavens – krijgt X-Press Feeders een allocatie voor alle havens uit de rotatie. Dat zijn achtereenvolgens Felixstowe, Rotterdam, Hamburg, Antwerpen, Piraeus, El Dekheila (Alexandria), Iskenderun, Mersin, Haifa, Piraeus en Salerno.

COSCO SHIPPING Lines en Yang Ming zetten in deze dienst naar het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied respectievelijk drie en twee schepen van 4.250 teu in. Ze worden in Antwerpen behandeld door Antwerp Gateway (Kaai 1700).

Stefan Verberckmoes