Sector bouw, automotive en roro North Sea Port voelen corona-impact al

North Sea Port ziet nog geen significante daling van de scheepvaartbewegingen. De haven zet verder in op het operationeel houden van de haven in beide landen. Bedrijven actief in roro, automotive en bouw voelen de impact al wel.

Terwijl de Nederlandse en Belgische regeringen de maatregelen rond het coronavirus blijven volhouden of verfijnen, probeert het havenbedrijf North Sea Port de grensoverschrijdende haven operationeel te houden. Met succes, want de haven en nautische diensten zijn nog operationeel.

"De schepen komen dus de haven nog in en uit, vlot en veilig", klinkt het in een update. "Wij monitoren permanent of de nautische diensten (van loodsen, over sluisbediening en sleepdiensten tot verkeersbegeleiding en het lossen en laden van schepen) nog volledig beschikbaar zijn, om het werk in de haven door te laten gaan."

Voeding

"Mensen slaan gretig voorraden voeding in", stelt North Sea Port vast. "Als 'food port' noteren we een toename in de goederenoverslag. Ook de bedrijven in de chemie en brandstoffen doen het goed. Maar in België sloten de doe-het-zelfzaken en er worden meer en meer werkzaamheden stilgelegd. Hierdoor neemt de verkoop af, wat zich laat voelen in de sector van de bouwmaterialen. Ook de sectoren automotive en roro zien een daling in de volumes. Onder meer door de sluiting van diverse bedrijven en het importverbod voor auto’s naar het Verenigd Koninkrijk."

Positief

Het havenbedrijf toont zich opgetogen over de steun van de bedrijven in de haven om te helpen in de zoektocht naar mondmaskers, beschermingsmiddelen en oplossingen voor vervoer van werknemers. Sommige bedrijven schakelden hun productie zelfs om zodat ze onder meer handgels kunnen maken.

1 juli

Een aantal annulaties en sluitingen zijn intussen al verlengd tot 1 juli. De gratis rondvaarten van Gent naar Terneuzen (en andersom) en in Vlissingen worden voor een langere periode geannuleerd. Ook het Havenhuis in Gent blijft tot 1 juli gesloten voor bezoekers. De geplande rondleidingen gaan niet door en ook de expositie over North Sea Port is niet te bezichtigen.

Bart Timperman