Laatste droge duik in Deurganckdoksluis mogelijk

Wie zijn voeten nog één keer op de bodem van de Deurganckdoksluis wil zetten voor die diep onder water verdwijnt, krijgt daar op zaterdag 7 en zondag 8 maart een allerlaatste kans toe.

Na meer dan twee jaar zijn de betonwerken in de Deurganckdoksluis zo goed als klaar. Eind april zal het Scheldewater de sluiskolk vullen en zal de bodem van het sas bijna twintig meter onder het wateroppervlak liggen.

De grootste sluis ter wereld zal op 7 en 8 maart eerst nog even vollopen met bezoekers. De indrukwekkende werf gaat dan twee dagen lang open voor het grote publiek. “Een historische kans”, benadrukt het Havenbedrijf Antwerpen. Inschrijven is niet nodig en het bezoek is gratis.

Peter/meter

Elke bezoeker kan bovendien peter of meter worden van een vierkante meter Deurganckdoksluis. Een certificaat zal dienen als bewijs van dit unieke stukje ‘eigendom’. Via sociale media zijn intussen de eerste peter en de eerste meter al gevonden: Carlos uit Mortsel en Mariam uit Zwijndrecht (foto) zijn intussen het gezicht geworden van de campagne die duizenden kijklustigen naar Linkeroever moet lokken.

Op de werf is er een parcours van een tweetal kilometer voorzien dat bezoekers naar de bodem van de bouwput leidt. Daar zullen fotokaders van één vierkante meter beschikbaar zijn waarmee bezoekers zichzelf –selfiegewijs- kunnen vereeuwigen als meter(s) of peter(s) .

Indien het weer mee zit, zal graffitikunstenaar Cazn op 7 en 8 maart in de sluis aan de slag zijn om te werken aan zijn 300 meter lange kunstwerk op de kolkwand van de sluis (tweede foto). Het kunstwerk zal  midden maart klaar zijn.

Traditie

Met het openstellen van de droge sluis wordt een traditie voortgezet, zegt Freddy Aerts , afdelingshoofd van de dienst Maritieme Toegang van het Vlaams Gewest. “Uit ervaring weten we dat die bezoeken tot de verbeelding spreken en daarom willen we, net zoals met de Zandvliet- en Berendrechtsluis, iedereen nog zo’n onvergetelijk moment bezorgen.”

Voor alle info (openingsuren, toegankelijkheid, mobiliteit…): voetenindesluis.be