Europa stelt beslissing over overname van APL nog even uit

De Europese Commissie zal deze week geen beslissing meer nemen over de goedkeuring van de overname van NOL door CMA CGM. Die beslissing zal in principe wel nog deze maand vallen.

Door de overname van NOL uit Singapore zal CMA CGM eigenaar worden van de lijnvaartactiviteiten van APL, momenteel de twaalfde grootste containerrederij ter wereld. Door die overname zal de Franse rederij haar derde plaats in de rangschikking van ’s werelds grootste carriers verstevigen.

CMA CGM heeft haar intenties op 8 maart aan de Europese Commissie bekendgemaakt met de vraag om de overname goed te keuren. Het was de bedoeling dat Brussel tegen 15 april een beslissing zou nemen, maar die deadline is nu uitgesteld naar vrijdag 29 april omdat CMA CGM een nieuwe reeks toezeggingen heeft gedaan.

G6 Alliance

Het persagentschap Reuters meent te weten dat de rederij aan de Commissie beloftes heeft gemaakt om APL uit de G6 Alliance te halen, zodat CMA CGM geen lid zou zijn van rivaliserende samenwerkingsverbanden. Bij de bekendmaking van de overname hadden de Fransen overigens al een eerste keer gezegd dat ze APL naar hun eigen alliantie - nu nog Ocean Three - zouden overhevelen.

De Europese Commissie wil vermijden dat rederijen op bepaalde vaargebieden te sterke marktposities zouden krijgen. Zo moest CSAV bij de fusie met Hapag-Lloyd schepen uit gezamenlijke diensten met MSC tussen Europa en de westkust van Zuid-Amerika terugtrekken. MSC exploiteert die diensten nu als enige, maar verkoopt nog wel slots aan Hapag-Lloyd.

Minderheidsaandeel

CMA CGM hoopt de overname van NOL medio dit jaar af te ronden. Meerderheidsaandeelhouder Temasek (67%) is alvast ingegaan op het overnamebod van 1,3 Singaporese dollar per aandeel. Omdat de koers van de aandelen van NOL dit jaar al regelmatig onder die prijs lag, hebben de Fransen via de beurs al aandelen gekocht. Eind vorige maand hadden ze op die manier al een minderheidsaandeel van 5,3% opgebouwd. De totale overname heeft een waarde van 2,4 miljard dollar.