‘Cosco Shipping Star’ klaar voor maidentrip naar Zeebrugge

De Chinese tennisspeelster Yan Zi doopte gisteren in Shanghai de ‘Cosco Shipping Star’. Dit megaschip van 21.237 teu vertrekt zondag op maidentrip en wordt op 3 en 4 augustus voor de eerste keer bij CSP Zeebrugge Terminal verwacht.

De ‘Cosco Shipping Star’ is een zusterschip van de ‘CSCL Universe’, het vlaggenschip van de Chinese containervloot dat in juni vorig jaar in de vaart kwam en in juli een nieuw Antwerps record vestigde. Er worden zes schepen van dit type gebouwd en de ‘Cosco Shipping Star’ is de voorlaatste uit de serie.

De China Shipping Group bestelde het sextet in oktober 2015 bij CSSC Shanghai Waigaoqiao Shipyard. Na de fusie van China Shipping Container Lines met Cosco Container Lines, werden de zes schepen in mei 2017 overgenomen door Cosco Shipping Holdings, het moederbedrijf van het nieuwe Cosco Container Lines.

De ‘Cosco Shipping Star’ begint zondag in Shanghai te laden voor de AEU1 Service van de Ocean Alliance tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. De megamax gaat nadien nog bijladen in Ningbo, Xiamen, Yantian en Singapore, alvorens koers te zetten naar Felixstowe, Zeebrugge, Gdansk en Wilhelmshaven. De nieuwbouw vervangt in de AEU1-dienst de iets kleinere ‘CSCL Arctic Ocean’ van 18.980 teu, die wordt doorgeschoven naar de MEX Service tussen het Verre en het Midden-Oosten.

Stefan Verberckmoes