CMA CGM neemt ‘APL Mexico City’ uit de vaart voor reparatie

De Franse rederij CMA CGM heeft het containerschip ‘APL Mexico City’ van 9.326 teu tijdelijk uit de vaart gehaald. Het schip is momenteel onderweg naar de Franse haven Brest, waar het deze dinsdagnamiddag bij scheepshersteller Damen zal afmeren.

Op 9 december braken tijdens hevige rukwinden de trossen van de ‘APL Mexico City’, die toen net aan de MSC PSA European Terminal (MPET) was aangekomen. Het containerschip sloeg op drift en voer aan de overkant bij Antwerp Gateway een Kalmarkraan in de prak. De ‘APL Mexico City’ raakte de horizontale giek van de containerkraan met het brughuis, dat daarbij beschadigd werd.

Het containerschip had op dat moment nog niet veel lading aan boord, omdat het nog maar pas de vloot van de nieuwe gezamenlijke dienst van MSC en CMA CGM naar Australië had vervoegd. De ‘APL Mexico City’ had al geladen in Londen, Rotterdam en Hamburg en had nog geen Antwerpse lading aan boord.

Vervangschip

Voor de eerste tijdelijke herstellingen ging het containerschip door de Kieldrechtsluis naar een ligplaats in het Vrasenedok. Voor de definitieve herstelling van de brug en verdere inspectie wordt nu een beroep gedaan op Damen Shiprepair Brest. Volgens de laatste planning zal de ‘APL Mexico City’ op 11 maart in London-Gateway opnieuw de vloot van de Australia Express/NEMO Service van MSC en CMA CGM vervoegen.

Als vervangschip heeft CMA CGM de kleinere ‘APL Austria’ van 6.350 teu ingeschakeld. Dat schip verliet de oude NEMO Service van CMA CGM en Hapag-Lloyd en was bestemd om een kleiner schip te vervangen in een trans-Atlantische dienst van de Ocean Alliance naar de US Gulf. De 'APL Austria' heeft vorige zondag al in Antwerpen geladen. Het zal nu bijna gelijktijdig met de door MSC gehuurde ‘Conti Contessa’ (8.073 teu) koers zetten naar de bestemmingshavens Damietta, Port Louis, Pointe des Galets, Sydney, Melbourne, Adelaide en Fremantle.

Stefan Verberckmoes