Brabo wil efficiënter plannen met digitaal platform

Loods- en bootliedenbedrijf CVBA Brabo investeert stevig in een technologieplatform dat voor meer efficiëntie in de activiteiten zorgt. Het Antwerpse technologiebedrijf Rombit staat in voor de uitwerking van het platform.

Efficiëntie, daar is het Brabo vooral om te doen. Scheepslocaties, aankomsttijden, routes en werkplanningen worden gecombineerd in één platform. Op die manier wil het loodsen- en bootliedenbedrijf het hoofd bieden aan de toenemende drukte in het scheepvaartverkeer. Brabo ging voor de uitwerking van het platform scheep met Rombit, een start-up uit het Antwerpse dat zich specialiseert in internet-of-thingstoepassingen. 

Planning in een oogopslag 

"Het hele systeem is erop gericht de operationele kant van de werking sneller te doen verlopen', licht Charlotte Sterkens van Rombit toe. 'Vandaag zorgen verkeers- of planningsproblemen nog dikwijls voor vertragingen. Als je in een oogopslag kunt zien waar iedereen zich bevindt en hoe de planning eruitziet, kun je er ook voor zorgen dat de loods sneller aan boord is."

Beeld, klank en data

“We willen de werkplanning van het personeel optimaliseren, wachttijden voor rederijen tot een minimum herleiden en snel inspelen op wijzigende situaties", zegt CEO Ronny Detienne. "Een totaaloverzicht is daarbij essentieel. Daarnaast gaan we al onze uitgevoerde prestaties uitgebreid analyseren met behulp van beeld, klank én data. Zo bouwen we een schat aan informatie op voor onze toekomstige loodsen en bootmannen."

Harbour of things 

Scheepslocaties, verwachte aankomsttijden, routes en werkplanningen worden met behulp van gebruikersvriendelijke 3D-weergaven visueel gemaakt. De benodigde info komt uit bestaande en nieuwe datastromen. Op termijn moet zo een 'harbour of things' ontstaan, een "slimme Antwerpse haven met toekomstgerichte infrastructuur."

Over het prijskaartje wil Detienne niet veel kwijt, wel dat het om een 'aanzienlijke' investering gaat voor de coöperatieve vennootschap. De personeelsleden bij Brabo kregen woensdagavond meer tekst en uitleg over het plan. 

Men wil ook andere havenbedrijven warm maken voor het platform. Brabo en Rombit gaan het project gezamenlijk voorstellen tijdens het tweejaarlijks internationaal congres van IMPA (International Maritime Pilots’ Association) in Dakar. 

Michiel Leen