Bonden vragen “engagementen” voor verder gebruik havenarbeiderspool

De bonden vragen de stouwers in de Belgische zeehavens een engagement aan te gaan dat ze erkende havenarbeiders zullen blijven inzetten. De bedoeling is groen licht te krijgen voor het akkoord over de hervorming van het stelsel, zeggen ze.

Dagblad Gazet van Antwerpen bracht deze ochtend het nieuws dat alle Antwerpse havenbedrijven een aangetekend schrijven van de bonden in de bus kregen om zich formeel te engageren om in de toekomst gebruik te blijven maken van havenarbeiders uit de bestaande pool.

Die piste dook eerder al op in het raam van de onderhandelingen om tegemoet te komen aan de eis van Europa dat het Belgisch havenarbeidsstelsel grondig hervormd zou worden. Sommigen deden het toen al af als een doodlopende straat, omdat het door de Commissie als kartelvorming zou kunnen worden geïnterpreteerd. Anderen waren de mening toegedaan dat wat werd voorgesteld als individuele akkoorden met individuele bedrijven, wel een kans maakte om door de Europese beugel te geraken.

Geen betrokken partij

De drie vakbonden hebben dat plan duidelijk niet laten rusten en namen die draad weer op na het afsluiten van het ontwerp-compromis dat federaal minister van Werk Kris Peeters eind april aankondigde. Na Gent gisteren gingen ze vandaag in Zeebrugge en Antwerpen op zoek naar de handtekeningen van stouwers onder het engagement om verder met erkende havenarbeiders uit het contingent te werken.

Aan de kant van de werkgeversorganisaties wou men niet reageren. Zij houden zich zo ver mogelijk van alles wat op een collectieve demarche zou kunnen lijken en kregen naar verluidt ook het schrijven van de bonden niet. “Wij zijn geen betrokken partij en wensen niet betrokken te worden”, klinkt het.

Referendum week later?

Aan de kant van de bonden wordt het inzamelen van “individuele” bedrijfsengagementen (het zou niet gaan om een uniforme tekst) voorgesteld als een bijkomende hefboom om het referendum dat zij bij hun leden zullen organiseren, in de richting van een positief antwoord te bewegen. De havenarbeiders ervan overtuigen dat het hele stelsel niet op springen staat, lijkt hen daarvoor een noodzakelijke voorwaarde.

Eén bron sluit daarbij niet uit dat het referendum, dat op 24 mei zou starten, met een week verlaat wordt om de havenarbeiders verdere uitleg te geven over het bereikte akkoord. Het zou dan naar begin juni verschuiven, wat nog steeds voldoende tijd zou laten om de stemmen geteld te krijgen voor de Europese deadline van 1 juli.