2M verhoogt capaciteit tussen Antwerpen en de VS

Hoewel Maersk en MSC hun gezamenlijke TA4/NEUATL4 Service tussen Antwerpen en de Verenigde Staten tot eind dit jaar gestaakt hebben, blijven de 2M-partners grotere schepen inzetten in de drie andere diensten op deze vaarroute.

In de wekelijkse TA2/NEUATL2 Service die Antwerpen met Newark (New York), Baltimore, Norfolk en Savannah verbindt, schakelt Maersk deze week het schip ‘Maersk Kotka’ van 8.044 teu (foto) in ter vervanging van de kleinere ‘Maersk Gairloch’ van 4.822 teu. Volgende week vervoegt ook de ‘Maersk Serangoon’ van 7.250 teu deze trans-Atlantische dienst ter vervanging van de kleinere ‘Cap Jackson’.

Met de ‘Cap Jackson’ van 4.600 teu verdwijnt het laatste panamaxschip uit de tweede en derde trans-Atlantische loops van het 2M Vessel Sharing Agreement, die nu door schepen met een capaciteit van 5.550 tot 9.411 teu verzorgd worden. Maersk heeft wel nog vier panamaxschepen van 4.822 teu in de TA1/NEUATL1 Service die onder Amerikaanse vlag varen. In die dienst werd de ‘Maersk Iowa’ van 4.822 teu vorig weekend wel al vervangen door de eveneens onder Amerikaanse vlag varende ‘Maersk Hartford’ van 6.478 teu.

Meer ladingaanbod

Volgens de Franse databank Alphaliner hebben Maersk en MSC de capaciteit van hun drie diensten tussen Noord-Europa en de oostkust van de VS in drie weken tijd met 16,5% uitgebreid, wat wijst op een toename van het ladingaanbod.

Ook THE Alliance ziet de volumes op dit vaargebied blijkbaar weer toenemen, want de eerder afgelaste afvaart van de AL1 Service in week 43, zal nu toch doorgaan. De AL1 Service wordt al geruime tijd verzekerd door slechts drie schepen van 4.500 tot 5.100 teu in plaats van vijf. Dat betekent dat twee afvaarten per periode van vijf weken geannuleerd worden.

Europa Terminal

Komend weekend zal Hapag-Lloyd het schip ‘Gerhard Schulte’ van 3.534 teu in Hamburg inschakelen als vierde schip in de AL1-dienst, zodat er uiteindelijk toch een afvaart zal zijn op 31 oktober uit Antwerpen. De ‘Gerhard Schulte’ zal op Kaai 869 (Europa Terminal van PSA) komen laden voor Norfolk, Philadelphia, New York en Halifax.

De komst van de ‘Gerhard Schulte’ naar Antwerpen betekent dat THE Alliance deze maand slechts twee afvaarten vanuit de Scheldehaven naar de VS heeft afgelast. Vorige maand ging het nog om vier afvaarten. Volgende maand wil de alliantie drie vertrekken overslaan.

Stefan Verberckmoes