Sander Steel (KBZ): "Pas op voor fiscale zorgen bij buitenlands werk"

Jonge Belgische zeevarenden komen vaak bij buitenlandse werkgevers terecht. Sander Steel van het Koninklijk Belgisch Zeemanscollege (KBZ) waarschuwt de schoolverlaters voor de fiscale en financiële gevolgen van tewerkstelling in het buitenland.

Onder de noemer 'Working abroad as a Belgian Seaman' zette Sander Steel second officer/DPO bij DEME Offshore op de jaarlijkse meet & greet van het Koninklijk Belgisch Zeemanscollege (KBZ) uiteen waar je zoal op moet letten wanneer je als Belgische zeevarende in dienst treedt bij een buitenlands bedrijf. Bij die gelegenheid maakten studenten van de Hogere Zeevaartschool kennis met de verschillende werkgevers uit binnen- en buitenland. Werken buiten België was het overkoepelende thema. Met 130 aanwezigen was het event overigens een succes.

Steel zet de financiële en fiscale valkuilen van werken in het buitenland op de agenda, omdat sommige KBZ-leden en Belgische zeevarenden aan den lijve mochten ondervinden hoe complex en kostelijk het soms is om hun belastingen en sociale zekerheid in orde te brengen.

Complexe situaties

“Er ontstaan complexe situaties waarop je niet een-twee-drie een antwoord formuleert. Het komt erop aan goed uit te zoeken hoe het zit, voordat je een contract ondertekent. Wat blijft er van het voorgespiegelde mooie loon over als het naar Belgische maatstaven wordt belast, bijvoorbeeld? Ook de sociale zekerheid en pensioensregelingen bij het varen onder vreemde vlag zijn dikwijls niet te vergelijken met wat we als Belg gewoon zijn. Het resultaat is vaak erg afhankelijk van welke overeenkomsten het land van de werkgever qua belastingsverdragen heeft met België en onder welke vlag het schip vaart.” 

Frappant is volgens Steel het feit dat de studenten zowat uit de lucht vielen bij het horen van zijn verhaal. Zelf heeft hij ervaring met de kwestie. “Voor onaangename verrassingen kwam ik nooit te staan, maar ik kan maar benadrukken dat je zelf verantwoordelijk bent om uit te zoeken hoe het in elkaar zit. Er bestaan wel gespecialiseerde boekhouders die de nodige knowhow hebben. Leden van het KBZ kunnen ons altijd contacteren voor referenties."

Michiel Leen