Nieuwjaarsbrief Geert De Wilde (CEO NxtPort)

Onze boeiende reeks nieuwjaarsbrieven met sleutelfiguren uit de logistieke sector zit er bijna op. Voorlaatste auteur is Geert De Wilde. Hij staat sinds begin 2019 als CEO aan het roer van het datasharingplatform NxtPort.

Beste Flowslezers,
Beste collega’s en vooral vrienden uit de maritieme en logistieke sector,

Goede wensen én juiste data delen

2019 ligt ondertussen al drie weken achter ons. Iedereen is weer vrolijk aan de slag. Iedereen is weer volop aan het bouwen aan wat voor iedereen hopelijk een bijzonder jaar beloofd te worden. En ja, voor ons, NxtPort, kondigt 2020 zich inderdaad als een bijzonder jaar aan. Ons ‘smart logistic data sharing’-platform staat nu immers volledig op punt. En nee, dat is niet alleen voor ons, maar ook voor u bijzonder goed nieuws. Dat is inderdaad voor ons allemaal bijzonder goed nieuws.

Sta me toe dat in deze nieuwjaarsbrief even te illustreren. Als gastvrije economie verbinden de Vlaamse havens alle mogelijke logistieke spelers. Door de juiste data op de meest veilige manier met elkaar te delen kunnen we vanaf nu nog slimmere verbanden leggen … en de banden nog sterker aanhalen. Dat komt eenieder binnen de sector ten goede. Betere linken leiden tot beter inzicht en dat heeft dan weer een bijzonder grote impact op zowel de eigen werking als die van de haven in het algemeen. Beter, slimmer, efficiënter werken: is dat wat elke werkende medemens zichzelf toewenst aan het begin van een nieuw jaar?

Warme oproep

Droom even met mij mee: bottlenecks blootleggen, fouten vermijden, onnodig transport elimineren, CO2-uitstoot drastisch verminderen en alles nog beter plannen, administratieve processen optimaliseren en vooral met de hele sector nog veel duurzamer én transparanter werken … Kortom, zowel het eigen bedrijf als de hele logistieke sector efficiënter organiseren, dat is toch wat iedereen wil? En nee, dat hoeft geen ijdele hoop te zijn of het zoveelste goede voornemen. Nee, dat kan echt. Het enige wat we daarvoor moeten doen, is op de meest veilige manier de juiste data uitwisselen.

Bij deze roep ik dan ook zoveel mogelijk actoren binnen onze sector – autoriteiten, terminaluitbaters, transporteurs en alle mogelijke bedrijven en federaties, kortom alle leden van de uitgebreide Flowsfamilie – op om dat te doen, en mee in het even krachtige als veilige 'state of the art data sharing platform' van NxtPort te stappen. De Antwerpse schrijver Willem Elsschot schreef: “Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”. Dankzij het datasharingplatform van NxtPort staat er niets meer in de weg om droom tot daad te verheffen.

Heerlijk efficiënt 2020

NxtPort opereert vandaag vanuit business- en innovatiehub The Beacon. Daar zitten we samen met allemaal toppers in het Internet of Things: technologische corporates, innovatieve start-ups, scale-ups en toponderzoekers van Universiteit Antwerpen en imec … Hier wordt gewerkt aan nieuwe toepassingen in 5G, AI (artificial intelligence, red.) of cloud computing. Hier worden allerlei nieuwe services en producten ontwikkeld voor de industrie, de logistiek en smart cities. Hier worden zelfs drones en onbemande schepen in de haven aangestuurd. Hier maken we deel uit van een bijzonder sterk ecosysteem voor digitale innovatie. Kortom, hier voel je dat  kruisbestuiving echt werkt. 

Door op de meest veilige manier onze data met elkaar te delen – zonder over die data controle of de eigendom te verliezen – krijgen we allemaal samen nog een betere controle over wat er in het logistieke proces gebeurt. Zo krijgen we allemaal (nog) meer grip op de eigen werkstromen, productiviteit, logistieke keten, veiligheid, kostenstructuur, markt, concurrentiepositie, klanten én ecologische en klimaat-voetafdruk! Zo kunnen we allemaal samen de toekomst hoopvol tegemoet zien. Zo kunnen we van 2020 een bijzonder succesvol jaar maken. A bright future is wat we elkaar bij het begin van elk jaar oprecht toewensen. Die schitterende toekomst kunnen we allemaal samen vormgeven. Laat ons dat dan ook met z’n allen doen. Laat dat mijn wens voor 2020 zijn voor ons allemaal!

Geert De Wilde, CEO NxtPort

 

U krijgt ook de nieuwjaarswensen van onze partner

www.msc.com