Nederlandse baggeraar: "Antwerpen voor ons dichterbij dan Amsterdam"

Wanneer een Nederlandse baggeraar uitpakt met verwezenlijkingen in Antwerpen, is onze nieuwsgierigheid geprikkeld. Want zijn wij Belgen zelf niet de kampioenen in dat soort werk? Projectleider Jos Boers legt uit hoe de vork aan de steel zit.

De Nederlandse baggeraar MvO Groep (Martens en Van Oord) gaat op zijn website prat op het uitdiepen van het Vierde Havendok in Antwerpen. En wij maar denken dat zoiets een perfecte klus zou zijn voor de grote Belgische baggeraars. Blijkbaar hebben de Nederlanders ook de weg naar Antwerpen gevonden. 

Rechtstreekse concurrenten 

“We hebben goede contacten met verschillende Belgische aannemers, voor wie de grote Belgische baggeraars soms rechtstreekse concurrenten zijn”, zegt Boers. “Daarom krijgen we vaak aanvragen om baggerwerken uit te voeren voor Belgische klanten. Antwerpen is bekend terrein. Onze groep zit in Oosterhout, voor ons is Antwerpen dichterbij dan Amsterdam. We zijn er graag actief, het smaakt echt naar meer.”  MvO is ook in het voorjaar 2019 in Antwerpen te vinden, meer bepaald in het Hansadok.

Bekend verschil 

De uitdiepingswerken van het Vierde Havendok waren al bij al een kleine klus, meent Boers. “Zo’n 100.000 m³, dat doe je met een handjevol mensen en een minimum aan materiaal. De werkwijze is in België niet anders dan in Nederland, al zijn de regels en wetten anders. Maar dat kennen we intussen wel.”

De 32-jarige Boers is dan ook regelmatig in Antwerpen te vinden voor overleg over tenders. “En een enkele keer voor een soldentripje met mijn vriendin”, voegt hij er lachend aan toe.

Boers is trots op zijn werk. “Baggeren is iets waar onze twee kleine landen écht goed in zijn. Het geeft voldoening om te zien welke impact je werk heeft: je ziet welke bruggen, wegen, kades aangelegd zijn dankzij jouw werk, hoe je het landschap hebt veranderd. Dat is echt gaaf.”

Michiel Leen