Rent-A-Port gaat nieuwe havenzone in Hai Phong ontwikkelen

Rent-A-Port heeft van de Viëtnamese overheid een bijkomende concessie gekregen in de havenstad Hai Phong. In het deelgebied Cat Hai gaat het een platform uitbouwen voor industriële maar ook logistieke activiteiten.

Hai Phong, aan de delta van de Rode River, is de maritieme toegangspoort tot Noord-Viëtnam en tot Hanoi, de hoofdstad van het land, die zowat 80 km verder landinwaarts ligt. De uitbouw van die haven is een van de hefbomen die de Viëtnamese overheid hanteert om zijn steeds meer exportgerichte economie op een hoger peil te tillen. Ze kan daarbij rekenen op ruime steun vanuit Japan, dat verschillende projecten heeft lopen in Hai Phong.

Rent-A-Port is daar al een twintigtal jaar betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe haven- en industriezones. De Antwerpse engineering- en investeringsmaatschappij en dochter van de groep Ackermans & van Haaren ging er medio jaren 1990 aan de slag met de uitrusting en verkaveling van 500 hectare in de industriële zone Dinh Vu. Later kreeg het er nog andere concessies bij.

Rent-A-Port wist intussen een 65-tal bedrijven naar Dinh Vu te lokken. De jongste aanwinst is de Duitse groep Knauf, die 30 miljoen euro investeert in een nieuwe fabriek voor de productie van gipsplaten. Die zal volgend jaar klaar zijn.

Cat Hai

Dat succes in het aantrekken van buitenlandse investeerders is ook de regering in Hanoi niet ontgaan. Die kende Rent-A-Port zopas een concessie van bijna 500 hectare toe op Cat Hai, een eiland vlak voor Dinh Vu. Met die nieuwe gronden stijgt het door Rent-A-Port beheerde areaal boven de 2.000 hectare uit.

In Cat Hai wil het bedrijf naast industriële activiteiten ook een logistiek platform uit de grond stampen. Dat project houdt dan weer verband met de aanleg van de nieuwe havenzone Lach Huyen, die volledig op zee gewonnen moet worden en waar fors grotere schepen zullen kunnen komen aanleggen dan Hai Phong er nu kan ontvangen. Japan neemt daar het voortouw, met plannen voor drie containerterminals en de bouw van de langste brug in het Zuidoost-Aziatische land.

Transferium

Het logistiek platform op Cat Hai is onder meer bedoeld als een soort transferium van waaruit containers die op de terminals van Lach Huyen worden behandeld, via binnenschepen op het rivierennetwerk in Noord-Viëtnam kunnen worden aan- en afgevoerd. Dat maakt het mogelijk de zware congestie op de wegverbinding met Hanoi te omzeilen.

Op Lach Huyen wil Rent-A-Port tevens een terminal voor bulk en projectlading aanleggen. Het Antwerps bedrijf wacht nog op een investeringsvergunning, maar managing director Marc Stordiau verwacht die volgend jaar binnen te hebben.

In totaal heeft Rent-A-Port naar verluidt voor 500 miljoen euro aan investeringen in Hai Phong op de tekentafel liggen.