Recordschip van MSC in Zeebrugge

De haven van Zeebrugge heeft met de ‘MSC New York’ van 15.908 teu het grootste containerschip van MSC ontvangen. De volgende bestemmingshaven is Antwerpen.

De nieuwbouw die aan zijn maidentrip bezig is, blijft nog een paar weken samen met het zusterschip ‘MSC Londen’ het vlaggenschip in de vloot van MSC. Begin januari neemt die Zwitserse rederij met de ‘MSC Oscar’ van 18.000 teu een nog grotere containerreus in de vaart.

De ‘MSC New York’ heeft tijdens zijn eerste reis al meerdere records laten sneuvelen. Het schip vaart in de Silk Service van MSC (en CMA CGM) tussen het Verre Oosten en Noord-Europa, maar maakte onderweg ook extra tussenstops in Colombo en Valencia, waar ze nog nooit eerder een schip van die omvang hadden gezien.

In Zeebrugge staat het record van het grootste containerschip op naam van de ‘CMA CGM Marco Polo’ en haar zusterschepen van 16.020 teu. Die schepen zijn 394,4 meter lang en 53,6 meter breed. In vergelijking daarmee is de ‘MSC New York’ wel nog wat langer (399 meter) en ook breder (54 meter).

Antwerpen

Na de aanloop van Zeebrugge zal de ‘MSC New York’ volgende nacht de Westerschelde opvaren richting Antwerpen. Daar blijft het record van het grootste containerschip op naam van de ‘Mary Maersk’ (18.270 teu) staan.

De ‘MSC New York’ wordt er als de weersomstandigheden het toelaten wel het grootste schip om door de Berendrechtsluis te gaan. Het is 33 meter langer en 2,7 meter breder dan de ‘MSC Beatrice’ (13.780 teu), die in april 2009 als eerste megaschip van MSC onder grote publieke belangstelling door die sluis ging.

Wie de ‘MSC New York’ wil zien aankomen, moet wel een vroege vogel zijn. Volgens de laatste planning is de aankomst aan de Berendrechtsluis op dinsdagochtend rond vijf uur 's ochtends voorzien.