Katoen Natie is ‘Onderneming van het Jaar 2014’

Katoen Natie is verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar 2014’. De prijs, die wordt uitgereikt door het consultancybedrijf EY, De Tijd en BNP Paribas Fortis, werd gisteren overhandigd door Koning Filip aan aandeelhouder en CEO Fernand Huts.

Voor deze 20e editie haalde Katoen Natie het van de vier andere genomineerden, Kinepolis, Ontex, Van de Velde en Vyncke.

Volgens Rudi Braes, managing partner van EY België, zet de ‘Onderneming van het jaar’ een bedrijf in de kijker met een duidelijke visie, ambitie en groeistrategie. Katoen Natie werd gekozen “omdat de groep zich niet enkel onderscheidt door sterke resultaten, maar ook door inspirerend ondernemerschap, innovatie, goed bestuur, internationale visie en een duidelijk groeipotentieel.”

De voorzitter van de jury, Graaf Paul Buysse, beklemtoonde dat werd gekozen voor Katoen Natie “omdat uit cijfers en feiten blijkt dat dit bedrijf uitmuntendheid, professionalisme, klantvriendelijkheid en sociale relaties hoog in het vaandel draagt.” Hij refereerde echter ook kort naar het geschil tussen het bedrijf en de bonden over het niet inzetten van havenpersoneel in de logistieke centra van de groep in de Antwerpse haven. “Hoewel er over bepaalde facetten van deze sociale relaties gedebatteerd wordt, sluit dit niet uit dat Katoen Natie een indrukwekkende koers volgt, waar groei en personeelsontwikkeling prioritair zijn,“ zei hij.

Eigen stijl

Fernand Huts reageerde in zijn eigen stijl: "Ik was niet echt een hele slimme die voor ingenieur kon leren of een echt serieus beroep kon aanleren. Dat heeft er toe geleid dat ik maar goed ben in één ding: aan anderen zeggen wat ze moeten doen".

Katoen Natie is de tweede logistieke groep die de trofee in handen krijgt. In 2007 ging die eer naar Groep H. Essers.

Aan Franstalige kant ging de trofee naar Belourthe, een producent van graanproducten (zoals babyvoeding) uit Hamoir. Diens merk Ninolac is verkrijgbaar in 33 landen. Belourthe draaide vorig jaar een 21 miljoen euro omzet en een nettowinst van 1 miljoen euro.

Een van beide winnaars, Katoen Natie of Belourthe, mag volgend voorjaar in Monaco deelnemen aan de verkiezing van de 'World Entrepreneur of the Year' die EY organiseert.