EC verdenkt Litouws spoorvervoerder van misbruik

De EC heeft een ‘mededeling van punten van bezwaar’ verstuurd naar de historische spoorvervoerder van Litouwen, AB Lietuvos Geležinkeliai (LG). Die wordt ervan verdacht de concurrentie op de spoormarkt tussen Litouwen en Letland te hebben beperkt.

Volgens de Europese Commissie heeft Litouwen zich mogelijk schuldig gemaakt van misbruik van dominante positie. LG heeft tussen eigen land en Letland een spoorlijn gesloten en hierdoor kunnen andere spooroperatoren hun transportdiensten niet meer aanbieden. Indien dat effectief blijkt, dan is er sprake van misbruik. Maar, zo stelt de Commissie, het is niet omdat er zo’n mededeling wordt overhandigd, dat de uitkomst van het onderzoek al vaststaat.

De spoorlijn werd in september 2008 gesloten en een maand nadien werden de sporen ook effectief weggenomen. Hierdoor is een project gedwarsboomd van een belangrijke klant, die zijn transporten aan andere operatoren wou toevertrouwen.

Klacht

Hierop volgde een klacht, wat in 2011 leidde tot een onderzoek in de lokalen van LG. In 2013 volgde een formele onderzoeksprocedure. Nu er een ‘mededeling van punten van bezwaar’ werd overgemaakt, krijgt LG inzage in het dossier en moet het bedrijf schriftelijk antwoorden. Indien de Commissie nadien tot het besluit komt dat een inbreuk is vastgesteld, kan ze beslissen dat de Litouwe maatregel moet teruggedraaid worden. Er kan ook een boete opgelegd worden die tot 10% van LG's omzet kan bedragen.