Waberer’s gaat naar de beurs

De Hongaarse groep Waberer’s heeft een aanvraag ingediend om op de beurs van de Budapest (BSE) genoteerd te worden. De beursintroductie past in het strategisch plan van mede-eigenaar György Waberer om tegen 2020 de omzet te verdubbelen.

Het aandeel van Waberer’s International Zrt. – het vroegere staatsbedrijf Hungarocamion – zou vanaf het einde van dit jaar op de beurs verhandeld worden.

Waberer’s kent al jaren een bijzonder snelle opgang. Het is een ‘asset based’ transportreus geworden, met meer dan 3,400 trucks (weliswaar in leasing), 4,300 chauffeurs en 190,000 m² opslagcapaciteit in Hongarije (het logistiekcentrum BILK in Budapest). Buiten dat land heeft de groep nog geen echte logistiek- en opslagactiviteiten opgestart.

De omzet in 2014 van de groep was 496 miljoen euro. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg de groei 8%, tot 261 miljoen euro. De EBITDA steeg met 15,3% tot 37,6 miljoen.

György Waberer bezit iets meer dan 50% van de aandelen en het investeringsfonds Mid Europa Partners de rest. De Hongaarse ondernemer – oorspronkelijk een informaticus – is de groep gestart vanuit Volan Tefu, waar hij directeur IT was. Volan Tefu was het Hongaarse staatsbedrijf voor nationaal wegvervoer. Ten tijde van het communisme was zijn tegenhanger voor internationaal wegtransport Hungarocamion. Toen Volan Tefu in moeilijkheden verkeerde werd het in 1994 geprivatiseerd. Waberer nam het met enkele partners over.

Inmiddels was ook Hungarocamion geprivatiseerd en in handen gekomen van een investeringsgroep. Die verkocht het bedrijf in 2002 door aan Waberer, die de beide activiteiten samenvoegde in Waberer’s Optimum Solutions. Er volgenden enkele acquisities, vooral in Hongarije, en Mid Europa Partners (MEP) nam in 2011 een participatie om de groei te ondersteunen.

De groep richtte een aantal buitenlandse dochters op, die een steeds grotere rol spelen in de ambitie van Georgy Waberer om tegen 2020 de omzet te verdubbelen tot meer dan een miljard euro. Inmiddels zijn er filialen opgericht in Polen, Slovakije, Roemenië, Duitsland, Frankrijk, Italië, het VK en eerder dit jaar ook in de Benelux (in Oosterhout, Nederland).