Voormalig Tolhuis wordt hotspot voor 'Internet of Things'

Het vroegere Tolhuis aan de Sint-Pietersvliet werd vandaag omgedoopt tot 'The Beacon'. Verschillende innovatoren moeten er hun stek vinden om er samen te werken rond het 'Internet of Things.' Antwerpen wil op dat gebied een voortrekkersrol spelen.

'The Beacon' wordt een business- en innovatiehub met kantoren voor bedrijven die werken rond het 'Internet of Things' (IoT). Technologische corporaties, innovatieve startups, scale-ups en toponderzoekers komen er samen om voor industrie, logistiek en 'smart cities' sterke producten en merken te ontwikkelen. Vanaf begin september wordt The Beacon volledig operationeel.

"The Beacon zal een lichtend voorbeeld zijn van hoe kleine en grote bedrijven kunnen samenwerken om hoogtechnologische producten te ontwikkelen. Het netwerk in dit gebouw gaat ook internationaal potten breken”, belooft burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Kruisbestuiving

De stad is ervan overtuigd dat die kruisbestuiving van grote technologieleveranciers in IoT, flexibele startups en scale-ups en toponderzoek het potentieel heeft om de klassieke industrie en logistiek – waar de stad al sterk in staat – duurzaam te innoveren. Dat zorgt voor sterke internationale positionering, nieuwe business en jobs. In The Beacon, het herdoopte Tolhuis, wordt dat ecosysteem verankerd. Antwerpen engageerde zich midden 2017 al om een 'capital of things' te worden. Ook de Antwerpse haven trekt mee aan die kar.

Samen

Grote internationale technologiebedrijven, sterk in onder andere dataplatforms, cybersecurity of connectiviteit, zullen in The Beacon hun IoT business development teams vestigen. Die stellen kennis en technologie ter beschikking aan innovatieve start-ups. Samen gaan ze aan innovatieve producten en diensten schaven, die sterk de link maken naar toepassingen voor industriële, maritieme en logistieke bedrijven en kmo’s. Ook de Universiteit Antwerpen en imec zullen in het gebouw enkele van hun onderzoeksprojecten in het domein van IoT verwezenlijken.

Kandidaat? 

Start-ups kunnen kandideren voor een kantoorruimte. Scale-ups – digitale bedrijven met een zekere omzet en personeelscapaciteit – kunnen er gebruikmaken van volledig ingerichte kantoren. Kleinere start-ups kunnen terecht in de open co-workingruimtes.

In april lanceert de stad een brochure waarin de kantoorruimten en de dienstverlening in The Beacon worden geduid en in de markt worden gezet. In mei komt er een businessevent waarmee de 'Capital of Things'-partners het project in detail zullen voorstellen aan geïnteresseerde bedrijven.

Michiel Leen