Tim Boonen ruilt H.Essers in voor CEVA Logistics

Sinds vorige maand is Tim Boonen businessdevelopmentmanager 'contract logistics' bij CEVA Logistics. “Eerste aarzelde ik om de overstap te maken, maar de mogelijkheden om mij professioneel verder te ontplooien, gaven de doorslag”, zegt hij.

Tim Boonen was al sinds 2013 als businessdevelopmentmanager aan de slag. “Ik voelde me goed bij H.Essers, waar ondernemerschap wordt gestimuleerd en je ruimte krijgt voor initiatieven en ideeën. Ik aarzelde dan ook eerst om de stap naar CEVA Logistics te zetten. Hoewel dat bedrijf een wereldspeler is, is het in België wat minder gekend. Het leek me een mooie uitdaging om het ook bij ons beter in de markt te zetten. Daarbij komt nog dat de scope van mijn activiteiten nu breder is.”

CEVA Logistics heeft vier zogenaamde ‘target sectoren’: Industrial & Automotive, Technology & High Tech, Consumer & Retail en Healthcare. “Ik ben verantwoordelijk voor de twee eerste sectoren en mijn collega Christophe Pintelon voor de twee andere. Wij werken in nauw contact met onze collega’s in Nederland binnen een Benelux-structuur”, zegt Boonen.

Meer mogelijkheden

Boonen werkt meestal vanuit de vestiging van CEVA in Grobbendonk, soms ook vanuit die in Willebroek en Nederland. Meestal is dat Heerlen of Eindhoven. “De ontvangst bij CEVA gebeurde optimaal. Ik ontdekte snel eenzelfde mentaliteit als bij H.Essers en een ‘drive’ die minstens even groot is als bij H.Essers. Wel zijn de mogelijkheden groter omdat CEVA in bredere sectoren actief is en in de kop van het peloton staat als het gaat om kennis, technologie, engineering, automatisering en innovatie.

“CEVA Logistics beschikt in Nederland over 600.000 m² magazijnruimte en in België over 170.000 m². Een van mijn taken is om een plan van aanpak uit te werken om die aanwezigheid uit te breiden. De doelstellingen zijn niet min. De hele groep heeft zich tot doel gesteld om tegen 2024 de contractlogistiek met 50% te doen groeien. Dat geldt voor alle 160 landen waarin de groep actief is, en dus ook voor België”, legt hij uit.

Automatisering en re-engineering

“Het is een ambitieus maar realistisch plan. In Nederland staan ze bijvoorbeeld verder dan in België op het gebied van automatisering en re-engineering. Voor mij is het dan ook een troef om met Belgische klanten de grens over te steken en hen de mogelijke implementaties in reële omstandigheden te tonen”, voegt Boonen toe.

“Dat is een van de voordelen van een grotere groep. De eerste investering in een nieuwe technologie is zwaar, nadien betaalt ze zich sneller terug. Een grote groep kan zich dus gemakkelijker permitteren om in meerdere verschillende technologieën te investeren en ze nadien gericht aan nieuwe en bestaande klanten voor te stellen”, klinkt het verder.

Onder meer op het vlak van re-engineering is dat een troef. “We hebben een re-engineeringproject in België in de pijplijn waarbij we in een bestaand, deels geautomatiseerd, magazijn een vooruitstrevend ‘Goods-to-Person’-systeem zullen installeren”, zegt Boonen tot slot.

Philippe Van Dooren