Nieuwbouw ICO herbestemt Japans paviljoen Toyo Ito

De nieuwe kantoren van ICO krijgen als pronkstuk een van de blikvangers van Brugge Europese Culturele Hoofdstad 2002. Het paviljoen van de Japanner Toyo Ito zal heropgebouwd worden tegen de opening op 12 september.

Stukgoedbehandelaar ICO heeft met het Brugse stadsbestuur een akkoord bereikt om het gedemonteerde paviljoen van Toyo Ito een plaats te geven aan zijn nieuwbouw nabij de A11 in Zeebrugge. “Onze aandeelhouders zijn Japans, net zoals architect Toyo Ito. Dit kunstwerk vormt een mooie link met Brugge en bovendien past het goed bij de architectuur van onze nieuwbouw. We zijn de stad erkentelijk dat we dit paviljoen een nieuwe bestemming mogen geven. Het zal bovendien opnieuw voor het publiek toegankelijk zijn”, bevestigt gedelegeerd bestuurder Marc Adriansens vanuit Tokyo.

Het paviljoen van Toyo Ito werd in 2013 gedemonteerd en netjes opgeslagen in een stadsdepot. ICO dient alleen de kosten voor het heropbouwen te betalen. Het paviljoen zal ingehuldigd worden bij de officiële opening van de nieuwbouw op 12 september.

Carwash gouverneur

In 2002 vormde het paviljoen van Toyo Ito een van de blikvangers van Brugge Europese Culturele Hoofdstad. De Japanse architect ging met zijn moderne en tijdelijke constructie op de Burg de confrontatie aan met de eeuwenoude architectuur van onder meer het stadhuis. Het werk was bedoeld om het verval door de tand des tijds bewust te ondergaan. Het bleef een tijd staan maar de schade werd telkens hersteld.

De ‘carwash van de gouverneur’ zoals het soms in de volksmond genoemd werd, had zijn voor- en tegenstanders. Het werd door de Vlaamse overheid als monument beschermd, maar het stadsbestuur liet het in 2013 declasseren omdat de onderhoudskosten hoog waren. De constructie werd ontmanteld en wachtte sindsdien op een nieuwe bestemming.

Roel Jacobus