Forse winstverbetering Vos Logistics in 2015

Vos Logistics heeft in 2015 opnieuw een lichte omzetgroei genoteerd, maar de nettowinst was bijna vier maal hoger dan in 2014. Voor 2016 wordt een verdere toename van omzet en resultaat verwacht.

Vos Logistics uit het Nederlandse Oss kende de afgelopen jaren zeer veel moeilijkheden, maar na jaren van verlies en herstelplannen kwam twee jaar geleden de verhoopte heropleving. In 2014 werd opnieuw een bescheiden winst genoteerd. Eind 2014 nam het management het bedrijf over van de banken, die 80% van het kapitaal in handen hadden. Die MBO werd gesteund door Scheybeeck Investment en Delta Lloyd Mezzanine Fund.

Ondanks de opeenvolgende herstructureringen en afslankingen is Vos Logistics nog steeds één van de grootste wegvervoerders in Nederland, met een vloot van zowat 1.000 eigen vrachtwagens en een personeelsbestand van ruim 2.000 werknemers. De groep heeft nu een 25-tal vestigingen in Europa.

Vorig jaar werd een omzet gerealiseerd van 259,2 miljoen euro, een stijging van bijna 3%. “Gecorrigeerd voor de dalende dieselprijzen steeg de omzet met 6%. De groei werd gerealiseerd in zowel internationaal transport als in warehousing en regionale distributie door meer volume met bestaande klanten en de verwerving van nieuwe klanten”, aldus Vos Logistics.

Winstgevendheid

Ook de winstgevendheid nam verder toe. Het bedrijfsresultaat (ebit) steeg van 6,1 miljoen euro naar 8,8 miljoen. De nettowinst kwam daarmee uit op 3,8 miljoen, tegen 1,1 miljoen in 2014, terwijl de operationele cash flow groeide met 15% naar 13,3 miljoen.

In 2015 investeerde Vos Logistics ruim 20 miljoen in de onderneming. Zo zijn er 70 nieuwe trucks bij gekomen, waaronder 18 LNG-trucks. Daarnaast werden 450 nieuwe laadeenheden gekocht, waaronder 150 zelf ontwikkelde CuBoLiners (een curtainside megatrailer met uitneembare wanden) en 150 CuBoTainers (wissellaadbakken inzetbaar als curtainsider, boxtrailer en mobiel magazijn). Ook is geïnvesteerd in telematica en IT.

Goede solvabiliteit

Volgens CEO Frank Verhoeven, werd in 2015 in alle kernactiviteiten vooruitgang geboekt. “De marktomstandigheden lieten een verdere verbetering toe en dat zagen we terug in de omzet en in het resultaat. Ook op het gebied van veiligheid en duurzaamheid is goede vooruitgang geboekt. Alles bij elkaar genomen is de basis verstevigd om onze dienstverlening aan klanten verder te verbeteren”, klinkt het.

Ben Vos, CFO van Vos Logistics, benadrukt van zijn kant de versteviging van de fundamenten onder de winstgevendheid: “De effecten van de kostenrationalisatie in combinatie met de strategische transformatie die de afgelopen jaren is doorgevoerd, zijn nu duidelijk zichtbaar. Een solvabiliteit van 23% en ruime liquiditeitspositie bieden een solide financiële basis om verder te investeren in onze strategie gericht op gecontroleerde groei.”