De Naeyer (KdG): “Vandaag neemt supplychainmanager mee beslissingen”

Flowsmagazine, Mensen
Koen Dejaeger
De studio op de redactie van Flows in Antwerpen
De studio op de redactie van Flows in Antwerpen © ProMedia

In het Flowsmagazine rond opleiding en carrière spraken we met enkele tenoren van diverse onderwijsinstellingen. Vandaag laten we Katleen De Naeyer (KdG) aan het woord over de samenwerking met bedrijven en het warm maken van jongeren voor logistiek. Ook te zien op video.

Hoe stemt het onderwijs het aanbod af op de noden van de bedrijven? Welke vaardigheden willen zij de studenten meegeven? En hoe overtuigen ze jongeren voor een job in de logistiek? Het zijn maar enkele van de vragen die we voorleggen aan Katleen De Naeyer. Zij is sinds december 2021 opleidingshoofd Supply Chain Management aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG), waar ze de fakkel overnam van Inge Heirbaut. De Naeyer heeft een achtergrond bij diverse grote logistieke bedrijven zoals PSA, Manuchar en Tabaknatie. 

Hoe stemt u de opleiding af op de noden van de bedrijven?

Katleen De Naeyer (KDN): “We onderhouden heel goede contacten met de bedrijfswereld. Wij leiden onze studenten op tot professionele bachelors, dus de bedoeling is dat zij na drie jaar hun weg vinden in die wereld. Het is dus zeer belangrijk dat wij de vinger aan de pols houden bij de bedrijven zodat we weten wat daar leeft.”“Er zijn ook een aantal sectorverenigingen waar wij nauw mee samenwerken. Daarnaast doen wij heel veel bedrijfsbezoeken en hebben we tal van studenten die stage lopen bij bedrijven.”

“Vanuit het bedrijfsleven vragen we vaak gastsprekers en sommige docenten komen ook uit de bedrijfswereld. Ik vertel geen geheimen als ik zeg dat bijna elk beroep in de logistiek een knelpuntberoep is, dus bedrijven hebben er ook alle belang bij om bij ons aanwezig te zijn. In de regel hebben onze studenten al werk voor ze afgestudeerd zijn.”

Hoe maak je jongeren warm voor een opleiding logistiek?

KDN: “Wat betreft de verloning is er veel vooruitgang geboekt. Vooral 10 tot 20 jaar geleden waren de verschillen heel groot, maar vandaag zie je dat een supply chain manager mee aan de tafel zit waar de beslissingen worden genomen. Als de toelevering niet draait, dan draait ook het bedrijf niet. Het belang van logistiek voor productieprocessen is nu voor iedereen inzichtelijk geworden en daarmee is ook de erkenning voor die beroepen toegenomen.”

“De sector zou wel nog wat meer naar buiten mogen komen met alle positieve initiatieven rond bijvoorbeeld duurzaamheid. Vaak hoor je negatieve zaken over pakweg de chemie, terwijl die sector net werkt aan oplossingen. Ik geloof dan ook heel erg in change from within. Dat zie je ook bij vele logistieke bedrijven waar onderzoek wordt gedaan naar andere transportmodi en naar alternatieve brandstoffen zoals waterstof en ammoniak.”

Welke kwaliteiten willen jullie jongeren meegeven?

KDN: “Uit gesprekken met scholieren bleek dat de term supply chain hen niet veel zegt. Het is dus belangrijk om de juiste boodschap tot bij hen te krijgen. Dankzij mijn collega Ilse Van Vlierberghe hebben we samen met ASV Next Generation, Young Forward, het Havencentrum en het Havenbedrijf het initiatief genomen om inleefdagen te organiseren voor scholen.”

“Supply chain is iets onzichtbaars, het is maar door ze open te leggen dat je de magie ervan kunt zien. Het geeft een intro in heel veel verschillende sectoren en van daaruit kun je zelf in een bedrijf je weg vinden. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden, nationaal én internationaal en daar proberen wij de studenten zo goed mogelijk op voor te bereiden.”

De Naeyer (KdG): “Vandaag neemt supplychainmanager mee beslissingen” – Flows

De Naeyer (KdG): “Vandaag neemt supplychainmanager mee beslissingen”

Flowsmagazine, Mensen
Koen Dejaeger
De studio op de redactie van Flows in Antwerpen
De studio op de redactie van Flows in Antwerpen © ProMedia

In het Flowsmagazine rond opleiding en carrière spraken we met enkele tenoren van diverse onderwijsinstellingen. Vandaag laten we Katleen De Naeyer (KdG) aan het woord over de samenwerking met bedrijven en het warm maken van jongeren voor logistiek. Ook te zien op video.

Hoe stemt het onderwijs het aanbod af op de noden van de bedrijven? Welke vaardigheden willen zij de studenten meegeven? En hoe overtuigen ze jongeren voor een job in de logistiek? Het zijn maar enkele van de vragen die we voorleggen aan Katleen De Naeyer. Zij is sinds december 2021 opleidingshoofd Supply Chain Management aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG), waar ze de fakkel overnam van Inge Heirbaut. De Naeyer heeft een achtergrond bij diverse grote logistieke bedrijven zoals PSA, Manuchar en Tabaknatie. 

Hoe stemt u de opleiding af op de noden van de bedrijven?

Katleen De Naeyer (KDN): “We onderhouden heel goede contacten met de bedrijfswereld. Wij leiden onze studenten op tot professionele bachelors, dus de bedoeling is dat zij na drie jaar hun weg vinden in die wereld. Het is dus zeer belangrijk dat wij de vinger aan de pols houden bij de bedrijven zodat we weten wat daar leeft.”“Er zijn ook een aantal sectorverenigingen waar wij nauw mee samenwerken. Daarnaast doen wij heel veel bedrijfsbezoeken en hebben we tal van studenten die stage lopen bij bedrijven.”

“Vanuit het bedrijfsleven vragen we vaak gastsprekers en sommige docenten komen ook uit de bedrijfswereld. Ik vertel geen geheimen als ik zeg dat bijna elk beroep in de logistiek een knelpuntberoep is, dus bedrijven hebben er ook alle belang bij om bij ons aanwezig te zijn. In de regel hebben onze studenten al werk voor ze afgestudeerd zijn.”

Hoe maak je jongeren warm voor een opleiding logistiek?

KDN: “Wat betreft de verloning is er veel vooruitgang geboekt. Vooral 10 tot 20 jaar geleden waren de verschillen heel groot, maar vandaag zie je dat een supply chain manager mee aan de tafel zit waar de beslissingen worden genomen. Als de toelevering niet draait, dan draait ook het bedrijf niet. Het belang van logistiek voor productieprocessen is nu voor iedereen inzichtelijk geworden en daarmee is ook de erkenning voor die beroepen toegenomen.”

“De sector zou wel nog wat meer naar buiten mogen komen met alle positieve initiatieven rond bijvoorbeeld duurzaamheid. Vaak hoor je negatieve zaken over pakweg de chemie, terwijl die sector net werkt aan oplossingen. Ik geloof dan ook heel erg in change from within. Dat zie je ook bij vele logistieke bedrijven waar onderzoek wordt gedaan naar andere transportmodi en naar alternatieve brandstoffen zoals waterstof en ammoniak.”

Welke kwaliteiten willen jullie jongeren meegeven?

KDN: “Uit gesprekken met scholieren bleek dat de term supply chain hen niet veel zegt. Het is dus belangrijk om de juiste boodschap tot bij hen te krijgen. Dankzij mijn collega Ilse Van Vlierberghe hebben we samen met ASV Next Generation, Young Forward, het Havencentrum en het Havenbedrijf het initiatief genomen om inleefdagen te organiseren voor scholen.”

“Supply chain is iets onzichtbaars, het is maar door ze open te leggen dat je de magie ervan kunt zien. Het geeft een intro in heel veel verschillende sectoren en van daaruit kun je zelf in een bedrijf je weg vinden. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden, nationaal én internationaal en daar proberen wij de studenten zo goed mogelijk op voor te bereiden.”