Havencentrum Lillo stoomt gidsen klaar voor covidproof nieuwe seizoen

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Gidsen van het Havencentrum vergaderen weer 'in real life'
Gidsen van het Havencentrum vergaderen weer ‘in real life’ © Havencentrum

Na anderhalf jaar van digitaal vergaderen treffen de gidsen van het Havencentrum elkaar weer voor de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Bij de start van het nieuwe schooljaar zijn live-excursies weer mogelijk, mits enkele maatregelen.

Een 45-tal gidsen van het Havencentrum blazen op donderdag en vrijdag verzamelen in het Havencentrum (Lillo) voor hun eerste livevergadering in bijna anderhalf jaar. Met het nieuwe schooljaar in het vooruitzicht worden de begeleiders bijgepraat over onder andere de manier waarop excursies verlopen in ‘het nieuwe normaal’. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar kunnen er weer fysieke excursies plaatsvinden, maar wel mits inachtneming van een aantal maatregelen. “Er is, in samenspraak met de provinciale preventieadviseur, een protocol uitgewerkt dat het mogelijk moet maken opnieuw groepen rond te leiden en te ontvangen in het Havencentrum en op excursie”, zegt woordvoerder Liesbet Geldhof. “Mondmaskers worden binnen bijna altijd gedragen, behalve wanneer de leerlingen zitten en de gids een afstand van 1,5 meter kan bewaren. Om de verstaanbaarheid te bevorderen kunnen onze gidsen ook een beroep doen op stemversterkers.” 

Even opfrissen 

Het fysieke excursieaanbod is opnieuw beschikbaar. In de afgelopen maanden werd noodgedwongen gewerkt met digitale hulpmiddelen en lespakketten op school. In de loop van volgend jaar worden er nog nieuwe concepten aan het excursie-aanbod toegevoegd. De bijeenkomst is vooral een gelegenheid om de gidsen bij te praten over de stand van zaken in bijvoorbeeld het Oosterweeldossier en om hen vertrouwd te maken met de vernieuwde inleidingspresentatie van de havenexcursies. Vanaf 2022 worden ook de Havenlandklassen heropgestart. Donderdag werd afgesloten met een rondje ‘Cardgo’, het educatieve kaartspel dat als lesmateriaal wordt gebruikt voor de leerlingen van de derde graad. 

“In normale omstandigheden houden we vier keer per jaar zo’n ‘Havenbabbel’,” zegt Geldhof. “Deze keer staat die volledig in het teken van de heropstart. De excursies zijn vanaf nu weer gewoon te reserveren via de website van het Havencentrum.”

Michiel Leen