Antwerpse atheneum Rooseveltplaats zoekt bedrijven voor duaal leren

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Student in bedrijf
Student in bedrijf © Pixabay

Het Antwerpse Koninklijk Atheneum zoekt bedrijven in het kader van een duaal leertraject. Ze begeleiden dan leerlingen rond administratief werk in transport en logistiek.

In de opleiding ‘Duaal Internationale Handel: Assistent Internationaal Goederenvervoer’ van het Antwerpse Koninklijk Atheneum zijn de leerlingen drie dagen per week bij het bedrijf aan de slag. Een groot deel van de vakinhoud leren ze dus van hun collega’s op het bedrijf.

Meer dan stage

“Duaal leren is meer dan een stage”,  zegt coordinator Els Verrijken. “De leerlingen leren bepaalde aspecten van het vak op de werkvloer. Die leerdoelen spreken we af met de bedrijven. Dat betekent dat van bedrijven wel wat input wordt verwacht, maar tegelijkertijd gaat het om expertise die zij bij uitstek in huis hebben. Uiteraard kunnen de bedrijven ook bij ons terecht voor vragen rond het didactische aspect.”

Transport- en logistieke sector

De opleiding ‘Assistent Internationaal Transport’ bereidt leerlingen voor op een job in het administratieve luik van de transport- en logistieke sector: dossiers aanmaken en opvolgen en contacten met de klanten. De opleiding is een ‘secundair-na-secundair’-opleiding, bestemd voor leerlingen die hun middelbaar diploma op zak hebben maar zich nog willen specialiseren. Een diverse groep met leerlingen uit verschillende disciplines van het middelbaar onderwijs.

Tien transportbedrijven

Voor bedrijven is het een goede manier om een jongere op te leiden tot een toekomstige werknemer, betoogt Verrijken. Het Atheneum zou graag een tiental transportbedrijven bereid vinden om in het traject te stappen. Onder andere Corneel Geerts toonde al interesse.

Bedrijven die leerlingen in een duaal leertraject aannemen, dienen de leerlingen een leervergoeding te betalen, naast sociale-zekerheidsbijdragen, een tussenkomst in woon-werkverkeer en een arbeidsongevallenverzekering. Daar staat tegenover dat bedrijven heel wat compensaties en incentives kunnen krijgen, zeker wanneer ze een leerling na een succesvol traject ook in dienst nemen. Het sectorfonds Logos heeft een uitgebreide brochure uitgewerkt waarin wordt uitgelegd wat van de werkgever verwacht wordt en welke financiële en fiscale  richtlijnen van toepassing zijn.

Michiel Leen