Flows Thesis of the Year-winnaar Dieter Havermans weer in de prijzen

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Dieter Havermans
Dieter Havermans © Dieter Havermans

Dieter Havermans ziet zijn masterproef over batterij-elektrische binnenvaart bekroond met de thesisprijs van de Leerstoel Dennie Lockefeer. Eerder sleepte Dieter ook de ‘Flows Logistics Thesis of the Year’ in de wacht.

In zijn masterproef voor de opleiding maritiem en logistiek management aan de Universiteit Antwerpen onderzocht Dieter de haalbaarheid van binnenvaartschepen die worden aangedreven door batterijen. Hoewel het model momenteel nog niet economisch haalbaar is, kan het wel rekenen op veel aandacht van de professionals uit de logistiek. Want de sector verwacht dat er weldra sprake is van CO2-taksen, wat een heel ander plaatje kan opleveren.

Vorige week vrijdag verdedigde Dieter zijn eindwerk voor de jury, die bestaat uit de ‘gouden sponsors’ van de Leerstoel Dennie Lockefeer. Weer een gezelschap professionals met zicht op de hedendaagse logistieke uitdagingen. De juryleden bekroonden hem met de thesisprijs.

Thesis heruitvinden 

“Voor zo’n presentatie moet je je thesis telkens een beetje heruitvinden”, zegt Dieter. “Ik ben het thema blijven volgen, ook nu ik als expediteur werk bij Exsan (Sany Group). Ik probeer de klanten bijvoorbeeld te overtuigen van binnenvaartoplossingen. De voordelen voor het klimaat, het milieu, maar ook qua prijs, zijn er wel degelijk.”

De prijs levert een bedrag van 1.000 euro op, maar de erkenning is voor Dieter het belangrijkste. Een fysieke prijsuitreiking heeft hij nog van de organisatoren tegoed. “Ik hoop dat de prijs mensen motiveert om zich te interesseren voor de binnenvaart. Het is een interessante sector, maar nog te onbekend bij een breed publiek.”

Michiel Leen