Postgraduaat Smart Logistics: “Digitale (r)evolutie gaat snel”

Nieuws, Mensen
Bart Timperman
Een deel van de 22 afgestudeerden van de eerste jaargang 'Postgraduaat Smart Logistics KU Leuven'
Een deel van de 22 afgestudeerden van de eerste jaargang ‘Postgraduaat Smart Logistics KU Leuven’ © KU Leuven

KU Leuven mocht in 2019 voor het nieuwe postgraduaat Smart Logistics meteen het bordje ‘volzet’ bovenhalen. Het bedrijfsleven was vragende partij voor de eenjarige opleiding op het raakvlak van logistiek en IT. Intussen loopt de tweede jaargang.

U leest hier het laatste artikel uit het Flowsmagazine rond ‘Levenslang Leren in de Logistiek’. Onze redactie ging op bezoek bij een nieuwkomer die logistieke opleidingen aanbiedt. In september 2019 startte de KU Leuven met een nieuw postgraduaat: ‘Smart Logistics’. Een voltreffer, want jaargang 1 was meteen volzet. Het bedrijfsleven was duidelijk vragende partij voor een eenjarige opleiding op het raakvlak van logistiek en IT. Intussen loopt de even goed bezette tweede editie én blijven de alumni hangen om hun kennis verder uit te breiden. “Want met bijleren ben je in het leven nooit klaar”, zegt voorzitter van de alumnigroep Koen Berghmans.

Indringende ervaring

Het postgraduaat Smart Logistics werd in het leven geroepen op uitdrukkelijke vraag van bedrijven die in het kader van de digitalisering meer nood hebben aan begrip tussen logistieke specialisten en IT’ers. KU Leuven liet hiervoor het Postuniversitair Centrum samenwerken met enerzijds de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen en anderzijds de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen. De eenjarige opleiding op vrijdag en zaterdag, op de campussen in Kortrijk, Brugge en Gent, telt meer dan 40 professoren en gastdocenten uit de bedrijfswereld. De 22 deelnemers studeerden allen af en blikten terug op een indringende ervaring. 

“We waren zó getroffen door de omvang van de nieuwe ontwikkelingen, dat we dit verhaal niet wilden laten stoppen. Ik heb een financiële achtergrond en werk al lang in de logistieke wereld, maar mijn ogen gingen wijd open toen ik over de allernieuwste digitale evoluties leerde. Daarom begonnen we meteen een alumnigroep om blijvend kennis en contacten te verzamelen”, zegt Koen Berghmans, CFO en COO van de verdeler van scheikundige producten Transmare Chemie uit Antwerpen. 

Geen leeftijd 

Dankzij de alumniwerking mochten de afgestudeerden een nieuwe les van de huidige jaargang bijwonen en hebben ze toegang tot andere opleidingsinitiatieven. “Door dat permanent platform kunnen we ons voortdurend verder met kennis verrijken. En we leren niet alleen van de docenten maar even goed van elkaar. Deze groep van mensen tussen 24 en 55 jaar, uit verschillende sectoren, met als rode draad logistiek en supplychain, vormt een gespecialiseerd klankbord dat je in je eigen bedrijf niet hebt.” 

Intussen staat Berghmans af en toe zelf voor de klas. “In het kader van de actie ‘Ondernemer voor de Klas’ van de organisatie Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) deel ik mijn kennis met jongeren in het hoger en middelbaar onderwijs. Levenslang leren is niet alleen kennis vergaren maar die ook na verloop van tijd doorgeven. Ik speel graag mentor en bovendien leer ik ook bij door over nieuwe dingen les te geven. Op levenslang leren staat geen leeftijd.”

Netwerk vergroten

Medeoprichter van de alumnigroep is supply chain and development director Hugo Donche van transport- en logistieke groep ECS2XL uit Zeebrugge. “Ons bedrijf was een van de grote pleitbezorgers voor dat postgraduaat, vanuit de nood aan een kwalitatieve opleiding voor onze medewerkers. We hebben meteen met drie collega’s deelgenomen en een nieuwe lichting van drie volgt op dit ogenblik de opleiding. Zelfs na achttien jaar in de sector, heeft de lesinhoud me echt verrast. We kregen bijvoorbeeld een veel dieper inzicht in hoe de andere partijen in de supplychain hun voorraadbeheer benaderen. De specialisten, waarvan sommigen op wereldniveau doceren, deden ons beseffen hoe snel de trends evolueren. Om bij te blijven, zou je de opleiding in feite om de vijf jaar moeten volgen.” 

Een belangrijke troef, aldus Donche – die in het huidige academiejaar zelf docent werd voor het vak ‘optimalisering van magazijnen en magazijnsystemen’ – is de interactie met de lesgevers en tussen de studenten onderling. “Die netwerking werkt fenomenaal, zowel voor je firma als voor je persoonlijke ontwikkeling. Om toegang te krijgen tot een nog bredere structuur, hebben we onze alumnigroep ondergebracht onder de koepel van de vakgroep Productie & Logistiek. Het is wel jammer dat de interactie momenteel lijdt onder de beperkingen op fysieke bijeenkomsten.” 

Schaalbaar voor kmo’s 

Een opmerkelijke deelnemer aan de tweede jaargang is de onafhankelijke business- en IT-consultant Marc Cuvelier van MCU Solutions uit Rumbeke (Roeselare). “Voor mij draait ‘smart’ rond het optimaal laten renderen van je bedrijf. IT is de dienstmaagd van de business en ‘lean’ betekent niet dat je met zo weinig mogelijk mensen moet werken maar wel dat je uit elke grijze hersencel het beste haalt. Zowel de leidinggevende als de magazijnier en de bediende moeten op elk moment onmiddellijk online kunnen zien wat er in stock is en wat verwacht wordt, zonder ontbrekende data en dubbele vermeldingen. Daarvoor leren we in het postgraduaat Smart Logistics bijvoorbeeld over state-of-the-art-hard- en software en hoe je ze het best kunt gebruiken. Wie had ooit gedacht dat alle actoren in de transportketting digitaal geconnecteerd zouden zijn?” 

Het mooie aan de digitalisering vindt Cuvelier dat het voor elk type van bedrijf kansen biedt. “De inzichten uit grote ondernemingen zijn ook schaalbaar voor kmo’s. Het vraagt alleen een juiste mentaliteit om consequent op basis van actuele en correcte data te werken. En om bij te blijven met de evoluties in technologie en bedrijfsvoering.” 

Roel Jacobus