Te fiets, te voet of te water: verken deze zomer de Antwerpse haven

Nieuws, Mensen
Jonas Van Boxel

Rondleidingen in het havengebied zijn op zich niet nieuw. “We doen al langer gegidste tours, vaak voor delegaties”, zegt eventmanager Nathalie De Keijser van Port of Antwerp. “Maar dit is de eerste keer dat we met een gerichte zomercampagne het maatschappelijke draagvlak voor onze haven willen vergroten.”

Fietsen

Van juli tot en met september organiseert de haven fiets-, wandel- en boottochten onder begeleiding van ervaren gidsen. Vooral de fietstochten – een dagtocht van 40 kilometer op linkeroever – zijn op dit moment populair, zegt De Keijser. “Dat de tocht start met een overzet op de Waterbus, heeft daar volgens ons iets mee te maken.” Er worden zes fietstochten georganiseerd voor in totaal 120 man. Die in augustus zijn al grotendeels volzet, in september is er wel nog plaats.

Wandelen

Voor wie 40 kilometer fietsen iets te ambitieus is, zijn er wandelingen op het Eilandje. “Voor de wandelingen zijn er voorlopig minder inschrijvingen”, zegt De Keijser. “Mensen denken wellicht dat ze de buurt rond het MAS al goed genoeg kennen. Toch is het een snel veranderend gebied, waar de haven de laatste tijd veel stukken heeft teruggegeven aan de stad. Zeker de moeite waard om te ontdekken dus.” De wandeling passeert onder meer langs de Antwerpse Brouw Compagnie, waar het Seefbier wordt gebrouwen. Er staan vijf wandelingen voor in totaal honderd mensen gepland.

Varen

Tijdens het Bollekesfeest organiseert de haven twee boottochten, op 17 en 18 augustus. Onder begeleiding van een gids vaart de boot van het Steenplein tot aan het Deurganckdok. De rondvaart op 18 augustus is al volzet, op 17 augustus zijn er nog plaatsen vrij.

“Voor wie in de haven werkt, zijn de rondleidingen een ideale gelegenheid om hun werkplek aan familie en vrienden te tonen”, zegt De Keijser. Voorlopig zijn het vooral omwonenden die zich inschreven. “Ook toeristen die aan het havenpaviljoen bij het MAS passeren, schrijven zich in.”

Jonas van Boxel