Scholieren huldigen Legohavensimulator Havencentrum in (+ video)

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Ongeveer anderhalf jaar werkte het Havencentrum, samen met partners als Lego Education, distributeur Rato, Havenbedrijf Antwerpen, MLSO en Voka, aan de uitbouw van de simulator. In een speciaal ingericht lokaal is op enkele lange tafels een typische containerterminal nagebouwd. Schepen, containers, kranen en reachstackers, maar ook treinen, vrachtwagens en straddle carriers zijn nagebouwd in Lego, met maar liefst 35.000 blokjes, waaronder de computergestuurde Lego Mindstorms EV3. 24 leerlingen tussen 12 en 16 jaar kunnen tegelijk met de opstelling aan de slag. Kostprijs: tussen de 20.000 en de 30.000 euro volgens de distributeur. De installatie heeft ook een kleine mobiele variant, die onder andere bij Open Bedrijvendag wordt gebruikt. 

De leerlingen krijgen opdrachten om de containers zo efficiënt mogelijk van het schip, via de kade op weg te zetten naar het hinterland. Twee aan twee kunnen ze dan op een laptop aan het programmeren gaan. In de afgelopen weken werd er al proefgedraaid met een vijftal klassen uit verschillende middelbare scholen, zodat de demonstratie van vandaag rimpelloos kon verlopen. 

Meer dan blokjes 

“Dit is een zeer toegankelijke STEM-activiteit die perfect aansluit bij de missie van het Havencentrum: jongeren enthousiast maken voor de haven en ze zin doen krijgen om later aan het werk te gaan”, weet provinciaal gedeputeerde Ludwig Caluwé. Maciej Findlik, die namens Lego Education de ontwikkeling overzag, beklemtoont het belang van dit soort spelend leren. “Lego prikkelt de fantasie: je ziet veel meer dan die paar blokjes. Toen ik computers leerde programmeren, ging ik onbewust te werk alsof ik met Legoblokken aan het spelen was. In deze opstelling komen die twee aspecten samen. Het spel bereidt je voor op (een job in) het volwassen leven. Leerlingen leren ook samenwerken, en hoe ze met gelijkaardige elementen tot uiteenlopende oplossingen kunnen komen.”

Overigens is het niet zo dat de bouwers een bepaalde Antwerpse terminal voor ogen hadden bij de opbouw van de installatie. Het meest herkenbare element is misschien wel de grote overslagkraan voor spoorgoederenvervoer, die duidelijk gebaseerd is op de installatie bij Combinant. 

Legocoaches

Om de workshops te begeleiden, werden vier Legocoaches aangeworven. Coördinator Maarten Smet overziet hun werking. “Ik ben blij dat we na anderhalf jaar dit project op de leerlingen los kunnen laten”, zegt Smet. “Er is nog wat verfijning en afwerking nodig, maar de tests met verschillende scholen uit de wijde omgeving waren positief.”

Dat vinden ook Jana Van Hael en Amelia Hajmous van de school Sint-Laurens in Zelzate, die de installatie mochten inwijden. “Het programmeren gaat eigenlijk wel vlot en het is leuk dat deze oefening wordt gecombineerd met een bezoek aan de haven zelf, zodat je ook eens kunt zien hoe het er in het echt aan toegaat.”

Michiel Leen