Buslading VDAB-cursisten onder indruk van haven Antwerpen

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Gele hesjes op de kade. Geen relschoppers, maar een omvangrijke groep cursisten van de VDAB. Uit alle hoeken van Vlaanderen, van Diest tot Rekkem, van Wondelgem tot Sint-Niklaas, hadden deelnemers aan de opleiding logistiek administratief medewerker zich aangemeld voor een bezoek aan de haven. Het doel: deze medewerkers in spe laten kennismaken met de fysieke realiteit van de logistieke keten. Het Havencentrum ondersteunt de bezoeken en contacteert de bedrijven die worden bezocht. 

Het programma is goedgevuld: bezoeken aan de beide Scheldeoevers, met tussenstops bij onder andere het Havencentrum, de Kallo- en de Kieldrechtsluis, bezoeken bij Katoen Natie, Van Moer Rail, de fruitbehandeling bij BNFW of het stukgoed bij Zuidnatie. Het geheel maakt indruk, ook bij instructeur Hilde De Roeck uit Sint-Niklaas. “De grootsheid van de haven met je eigen ogen zien, dat is toch speciaal”, klinkt het. 

Waaier aan mogelijkheden

Maar is het echt de bedoeling dat cursisten uit alle windstreken in de haven aan de slag gaan? Stellen wij ons even de horror voor van een dagelijks pendeltraject Rekkem-Antwerpen. “Het gaat hem vooral om de kennismaking met de logistieke werkvloer”, licht Christel Dirckx van VDAB toe. “Het administratieve luik hebben ze na de opleiding onder de knie. Maar het is van belang dat ze de keten ook in het echt zien. Daarna kunnen ze in een waaier van bedrijven aan de slag. Dat hoeft net per se in Antwerpen te zijn.”

De VDAB is wel vaker met cursisten op uitstap in de haven, maar voor het eerst was de groep zo groot en divers. VDAB wil deze aanpak in de toekomst herhalen. 

Michiel Leen