Linde nieuwe serie 1252: krachtigste elektrische heftrucks ter wereld

Logistiek
Charlotte De Noose
E-heftruck X20-X35 van Linde
E-heftruck X20-X35 van Linde © Motrac

(Publireportage) Linde heeft een nieuwe serie elektrische heftrucks uitgebracht: nog performanter, veiliger, zuiniger, ergonomischer én slimmer dan de vorige reeksen. Via een connectie met je computer zie je hoe je truck presteert en gebruikt wordt.

De nieuwe serie 1252 E (Exceptional) heftrucks van Linde vervangt de huidige serie 387 en breidt die ook flink uit. Binnen deze serie zijn de types E20 tot E35 ontwikkeld voor standaard- en voornamelijk indoorgebruik. De serie 1252 X (Xtreme Performance) met de types X20 tot X35 biedt een performante elektrische oplossing voor outdoor en voor zware, industriële toepassingen. De X-lijn werd speciaal ontwikkeld als volwaardig elektrisch alternatief voor heftrucks met verbrandingsmotoren en levert prestaties die niet moeten onderdoen voor die van IC-trucks.

“Het mooie aan de nieuwe reeks is dat de elektrische heftrucks op hetzelfde platform gebouwd en geassembleerd worden als de 1202-reeks met verbrandingsmotor. Dat betekent dat het chassis, alle componenten en de aankleding identiek zijn. Eenzelfde hefmast past bijvoorbeeld op zowel de thermische als de elektrische truck”, klinkt het bij Motrac, exclusief invoerder en verdeler in ons land van de heftrucks en magazijntrucks van Linde.

Voor zowel de 1202-serie als de 1252-serie zijn de bestuurdersstoel, de bedieningselementen en het interieur zó ontworpen en gebouwd dat ze comfortabel zijn voor de bestuurder. Ze voorkomen dat hij moe wordt en zorgen ervoor dat hij veilig kan werken. Dat draagt bij aan productief werken gedurende zijn hele shift.

Chauffeurs moeten zich niet aanpassen

“Heb je een gemengde vloot heftrucks (thermisch en elektrisch) waarbij je bijvoorbeeld voor je buitenterrein vasthoudt aan diesel-heftrucks en voor indoor elektrische heftrucks gebruikt, dan kunnen je chauffeurs, zonder zich te moeten aanpassen, beide types heftrucks uniform bedienen.”

Vier pijlers

Linde zet bij de ontwikkeling van de trucks altijd in op vier belangrijke pijlers: performantie, energiezuinigheid, ergonomie en veiligheid.

1. Performant
Linde koos voor de nieuwe 1252-serie voor een vernieuwde aandrijfmotor, de zogenaamde Synchrone Reluctantie Motor, die nog krachtiger en efficiënter is dan de vorige motoren. Een volle vrachtwagen lossen is met de nieuwe heftrucks een klus die veel sneller geklaard is.

2. Energiezuinig
Op vlak van energie-efficiëntie zijn de nieuwe motoren 15% tot 20% energiezuiniger. Met een volle batterij heb je met andere woorden een veel langere autonomie. Dit maakt de trucks geschikt voor gebruik in een 24/7 operatie. 

3. Ergonomisch
Mensen worden steeds groter én het beroep van heftruckchauffeur vervrouwelijkt. Twee evoluties die Linde vertaalt in meer been- en hoofdruimte in de cabine, een verbeterde zichtbaarheid rondom én in makkelijk aanpasbare stuurkolommen, armleuningen, zetels enzovoort. 

Een belangrijke factor voor het comfort van de bestuurder is de uitgebreide scheiding van de werkplek van de bestuurder met de aandrijfeenheid en de mast. Het gebruik van elastomeer-ringlagers voor schokdemping op de vooras vermindert de trillingen aanzienlijk en verbetert op die manier de rijervaring en het comfort van de chauffeur. 

4. Veilig
Slankere profielen en een betere doorkijk door de mast zorgen voor een verbeterde zichtbaarheid voor de chauffeur. Verder zijn de nieuwe trucks uitgerust met meer assistentiesystemen en intelligentie, denk aan het automatisch verminderen van snelheid in bochten en bij zware lasten. De automatische parkeerrem zorgt ervoor dat de truck zonder probleem blijft staan op een helling.

Met de Linde Safety Guard implementeer je een proximity alert systeem. Via een badge die je aan je medewerkers of bezoekers geeft, worden die binnen een perimeter via een akoestisch en trillend signaal verwittigd dat er een heftruck in de buurt aan het werk is. Ook de chauffeur van de heftruck zelf krijgt die signalen.

[[{“fid”:”27264″,”view_mode”:”original_size”,”fields”:{“format”:”original_size”,”field_image_copyright[und][0][value]”:””,”field_image_caption[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”original_size”,”field_image_copyright[und][0][value]”:””,”field_image_caption[und][0][value]”:””}},”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”media-element file-original-size”,”data-delta”:”2″}}]]

Handig vlootbeheersysteem

Linde heeft ook een module ingebouwd waarmee de software van de truck op termijn automatisch kan worden geüpdatet en ook automatisch zal aangeven wanneer hij aan onderhoud toe is. 

“Met behulp van het Linde Connect vlootbeheersysteem kunnen verantwoordelijken het gebruik en de opvolging van hun chauffeurs en heftrucks beter beheren. Daarmee verleen je bijvoorbeeld alleen toelating aan die chauffeurs die van jou met de truck mogen rijden. Wanneer de truck een uitzonderlijke impact voelt, bijvoorbeeld door ongeoorloofd rijgedrag, zal hij zijn snelheid verlagen en krijg je als verantwoordelijke een pushbericht.”

Een interessante module brengt het gebruik van de heftruck in kaart. Zo zie je in een oogopslag hoeveel heftrucks er tegelijkertijd in gebruik zijn, hoeveel tijd een heftruck wordt ingezet, enzovoort. Interessante informatie die je helpt om je vloot aan hef- en magazijntrucks efficiënt te beheren.

Voor de volledigheid geeft Motrac nog mee dat de 1252 E-types verkrijgbaar zijn met een loodzuur- of lithium-ionbatterij of een waterstof-brandstofcel. De 1252 X-serie is alleen verkrijgbaar met een lithium-ionbatterij om zijn hoge performantie te kunnen garanderen.

www.motrac.be
Voor vrijblijvende info:
03 360 11 11
info@motrac.be

[[{“fid”:”27262″,”view_mode”:”original_size”,”fields”:{“format”:”original_size”,”field_image_copyright[und][0][value]”:””,”field_image_caption[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”original_size”,”field_image_copyright[und][0][value]”:””,”field_image_caption[und][0][value]”:””}},”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”media-element file-original-size”,”data-delta”:”1″}}]]