Officiële start TCA Rail en nieuwe spoorverbinding Antwerpen-Bazel

Nieuws, Spoorvervoer
Koen Heinen
Terminal Container Athus nabij Luxemburg en Frankrijk behandelt multimodale containertrafieken met de Noordzeehavens.
Terminal Container Athus nabij Luxemburg en Frankrijk behandelt multimodale containertrafieken met de Noordzeehavens. © TCA

In Athus vond vorige week de officiële lancering plaats van TCA Rail, de eigen spoormaatschappij van Terminal Container Athus (TCA), en van de nieuwe spoorverbinding Antwerpen-Bazel. Voor die verbinding fungeert TCA als hub.

De oprichting van TCA Rail werd al aangekondigd in april van dit jaar en in september werd ook de nieuwe spoorverbinding tussen Antwerpen en Bazel met TCA als hub bekendgemaakt. Vorige week kregen beide projecten hun officiële lancering met het vertrek van een trein van TCA Rail riching Antwerpen in aanwezigheid van Benoit Gilson, CEO van Infrabel, Luc Arnouts, vicepresident International Relations and Networks van Port of Antwerp-Bruges, Sébastien Lejeune van het kabinet van minister Georges Gilkinet en François Kinard, burgemeester van Aubange.

TCA getuigt van een visie en geeft het goede voorbeeld

Arnouts herinnerde iedereen eraan dat het spoor een eersterangsrol speelt in het realiseren van de modal shift. Hij wees ook op het belang van TCA, die met een groot aantal treinen per week alle terminals in de haven van Antwerpen verbindt met het hinterland. “Met de nieuwe verbinding naar Bazel vergroot de connectiviteit van de haven met het hinterland nog verder. TCA getuigt van een visie en geeft het goede voorbeeld”, zei Arnouts.

Ook Kinard onderstreepte de rol van het platform Athus als spoorhub voor de havens van Antwerpen en Zeebrugge. “TCA is zowel belangrijk op ecologisch als economisch vlak”, zei hij.

Historisch event

Gilson wees op de historische investeringen van de huidige regering in het spoor. “Ik was hier vandaag iets te laat, maar daar is een goede reden voor. Ik had zonet nog contact met minister Gilkinet die op dit ogenblik aan het onderhandelen is over een bijkomend investeringsbudget van 1 miljard voor het spoor in onder meer de haven van Antwerpen. Maar ook dit event is historisch. Het is namelijk de eerste maal dat een bedrijf dat aangesloten is op het spoornet, zelf als spooroperator start. TCA is een dynamisch bedrijf en is een echte voorloper”, benadrukte hij.

Aansluiting richting Frankrijk

Lejeune zei dat de start van TCA als internationale hub werd gegeven in 2020 met de aankondiging van een nieuwe spooraansluiting richting Frankrijk. Hij verwelkomde ook het feit dat TCA deel uitmaakt van het regionale comité van logistieke operatoren.

Drie roundtrips per week

In 2024 viert TCA zijn 45-jarige bestaan. “TCA is meer dan een containerterminal, het is een intermodale spoor-/wegterminal met meer dan 1.200 treinen per jaar tussen Antwerpen en Athus. Daarmee worden jaarlijks 75.000 vrachtwagens van de weg gehaald. Vandaag starten we ook officieel met TCA Rail”, zei Koen Vanspringel, managing director van TCA.

TCA had al eerder geïnvesteerd in eigen wagons, maar om te kunnen voldoen aan een deel van de eigen spoornoden, werd TCA Rail opgericht. Met een locomotief worden drie roundtrips per week gereden tussen Athus en Antwerpen.

Tango Rail Line

De nieuwe spoorverbinding tussen Antwerpen en Bazel/Birsfelden werd in september aangekondigd onder de noemer ‘Tango Rail Line’. Het gaat om de bestaande verbinding vanuit Antwerpen, die wordt doorgetrokken tot het Zwitserse Basel/Birsfelden in samenwerking met de lokale Birsterminal. Er zijn twee roundtrips per week.

Officiële start TCA Rail en nieuwe spoorverbinding Antwerpen-Bazel – Flows

Officiële start TCA Rail en nieuwe spoorverbinding Antwerpen-Bazel

Nieuws, Spoorvervoer
Koen Heinen
Terminal Container Athus nabij Luxemburg en Frankrijk behandelt multimodale containertrafieken met de Noordzeehavens.
Terminal Container Athus nabij Luxemburg en Frankrijk behandelt multimodale containertrafieken met de Noordzeehavens. © TCA

In Athus vond vorige week de officiële lancering plaats van TCA Rail, de eigen spoormaatschappij van Terminal Container Athus (TCA), en van de nieuwe spoorverbinding Antwerpen-Bazel. Voor die verbinding fungeert TCA als hub.

De oprichting van TCA Rail werd al aangekondigd in april van dit jaar en in september werd ook de nieuwe spoorverbinding tussen Antwerpen en Bazel met TCA als hub bekendgemaakt. Vorige week kregen beide projecten hun officiële lancering met het vertrek van een trein van TCA Rail riching Antwerpen in aanwezigheid van Benoit Gilson, CEO van Infrabel, Luc Arnouts, vicepresident International Relations and Networks van Port of Antwerp-Bruges, Sébastien Lejeune van het kabinet van minister Georges Gilkinet en François Kinard, burgemeester van Aubange.

TCA getuigt van een visie en geeft het goede voorbeeld

Arnouts herinnerde iedereen eraan dat het spoor een eersterangsrol speelt in het realiseren van de modal shift. Hij wees ook op het belang van TCA, die met een groot aantal treinen per week alle terminals in de haven van Antwerpen verbindt met het hinterland. “Met de nieuwe verbinding naar Bazel vergroot de connectiviteit van de haven met het hinterland nog verder. TCA getuigt van een visie en geeft het goede voorbeeld”, zei Arnouts.

Ook Kinard onderstreepte de rol van het platform Athus als spoorhub voor de havens van Antwerpen en Zeebrugge. “TCA is zowel belangrijk op ecologisch als economisch vlak”, zei hij.

Historisch event

Gilson wees op de historische investeringen van de huidige regering in het spoor. “Ik was hier vandaag iets te laat, maar daar is een goede reden voor. Ik had zonet nog contact met minister Gilkinet die op dit ogenblik aan het onderhandelen is over een bijkomend investeringsbudget van 1 miljard voor het spoor in onder meer de haven van Antwerpen. Maar ook dit event is historisch. Het is namelijk de eerste maal dat een bedrijf dat aangesloten is op het spoornet, zelf als spooroperator start. TCA is een dynamisch bedrijf en is een echte voorloper”, benadrukte hij.

Aansluiting richting Frankrijk

Lejeune zei dat de start van TCA als internationale hub werd gegeven in 2020 met de aankondiging van een nieuwe spooraansluiting richting Frankrijk. Hij verwelkomde ook het feit dat TCA deel uitmaakt van het regionale comité van logistieke operatoren.

Drie roundtrips per week

In 2024 viert TCA zijn 45-jarige bestaan. “TCA is meer dan een containerterminal, het is een intermodale spoor-/wegterminal met meer dan 1.200 treinen per jaar tussen Antwerpen en Athus. Daarmee worden jaarlijks 75.000 vrachtwagens van de weg gehaald. Vandaag starten we ook officieel met TCA Rail”, zei Koen Vanspringel, managing director van TCA.

TCA had al eerder geïnvesteerd in eigen wagons, maar om te kunnen voldoen aan een deel van de eigen spoornoden, werd TCA Rail opgericht. Met een locomotief worden drie roundtrips per week gereden tussen Athus en Antwerpen.

Tango Rail Line

De nieuwe spoorverbinding tussen Antwerpen en Bazel/Birsfelden werd in september aangekondigd onder de noemer ‘Tango Rail Line’. Het gaat om de bestaande verbinding vanuit Antwerpen, die wordt doorgetrokken tot het Zwitserse Basel/Birsfelden in samenwerking met de lokale Birsterminal. Er zijn twee roundtrips per week.