HHLA ontwikkelt hyperloopconcept voor containertransport (+video)

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
HHLA Hyperloop
HHLA Hyperloop © HHLA

Havenoperator HHLA uit Hamburg ontwikkelt samen met het Amerikaanse HyperloopTT een concept voor containervervoer per hyperloop. Met het HyperPort-project bekijken ze of de technologie het transport tussen haven en hinterland kan verbeteren.

Beide partners ontwikkelden het technische concept in de afgelopen twee en een half jaar. Daarmee willen ze komen tot een duurzamer transport tussen de zeehaven en het hinterland, en de capaciteit en efficiëntie van containerterminals verhogen en tegelijkertijd de milieueffecten en congestie in havens verminderen. Ze zullen het concept presenteren tijdens het ITS World Congress in oktober. Dat doen ze met een ‘virtual reality demonstrator’.

HyperloopTT en HHLA werken al sinds eind 2018 samen. De eerste stap was de ontwikkeling van een technisch concept en een daarop gebaseerde ontwerpstudie voor het HyperPort-concept. De volgende stap is nu die demonstrator.

2.800 containers per dag

Het concept biedt de mogelijkheid om containers met hoge snelheid over honderden kilometers te vervoeren. Het systeem kan tot 2.800 containers per dag verplaatsen in transportcapsules (‘pods’), die ruimte bieden voor twee 20-voeters of één 40- of 45-voetcontainer. De pods zouden ook high-cubecontainers kunnen vervoeren. Ze zijn ontworpen door het Spaanse industrieel ontwerpbureau Mormedi.

Volgens HHLA is meer dan 20.000 uur werk gestoken in het concept, waaronder conceptuele ontwerpen, analytische modellen, berekeningen, kosten-batenanalyses, 3D-visualisaties, optimalisaties van het totale ontwerp en integratieopties. “De HyperPort capsule, de infrastructuur en de systeemcomponenten worden momenteel verder geoptimaliseerd”, zegt het bedrijf.

DP World

HHLA is de tweede havenoperator die overweegt om de hyperlooptechnologie in te zetten voor containervervoer. De eerste was DP World uit Dubai, die een overeenkomst tekende met het bedrijf Hyperloop One (nu Virgin Hyperloop). In 2016 kwamen ze overeen om het transport van containers via vacuümbuizen te ontwikkelen. DP World is inmiddels de grootste investeerder in Virgin Hyperloop geworden.

Oorspronkelijk wou DP World de hyperloop gebruiken om containers te vervoeren tussen de kades van Jebel Ali Port en een nieuw, dertig kilometer landinwaarts gelegen containerdepot. Zo zou de congestie op de terminal fors verminderen. Nadien werd het Cargospeed-concept uitgedacht om transportdiensten op lange afstanden te ontwikkelen die bijna even snel zijn als luchtvracht, maar aan een kostprijs van amper anderhalve maal die van het vervoer per vrachtwagen. Hoever de projecten staan is onduidelijk.

Elon Musk

Onlangs kwam The Boring Company van Elon Musk met het idee om containers te vervoeren in ondergrondse tunnels. Ze zouden zich verplaatsen op ‘battery operated freight carriers’ en niet, zoals met een hyperloop, in vacuümbuizen. De tunnel zou een diameter hebben van 6,40 meter om twee containers langszij (een in elke richting) te kunnen vervoeren.

Ingenieurs stellen zich vragen bij de haalbaarheid van Elon Musks concept: omdat de tunnels zo breed moeten zijn, worden ze zeer duur. Hetzelfde geldt trouwens voor het HyperPort-concept. Omdat de container in de pod geladen wordt, is de capsule van grote afmetingen. De buis – of ze nu ondergronds of bovengronds is – moet hierdoor eveneens veel breder gebouwd worden. Dat is niet alleen duurder, maar het vergt ook veel meer energie om de buis vacuüm te trekken.

Vlaanderen

Ook in Vlaanderen is er belangstelling voor het vervoeren van goederen via een hyperloopsysteem. Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) laat onderzoeken of Vlaanderen een strategische partner kan zijn in de uitrol van zo’n netwerk. Vlaams innovatiecentrum voor de logistiek VIL is door haar aangesteld als ‘hyperloopmanager’ om de concrete interesse van de Vlaamse maakindustrie, logistieke bedrijven en universiteiten te analyseren.

Het concept dat HHLA en HyperloopTT ontwikkelen wordt in onderstaande video goed beschreven.