APM Terminals verdubbelt capaciteit terminal op Tweede Maasvlakte

Nieuws, Logistiek
Adrie Boxmeer
De APMT-terminal op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam
De APMT-terminal op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam © Adrie Boxmeer

APM Terminals wil vanaf 2023 de capaciteit van de terminal op de Tweede Maasvlakte verdubbelen. Het bedrijf wil zo de meest efficiënte terminal van Rotterdam worden, dat maakte de directie woensdag bekend. De uitbreiding moet in 2026 klaar zijn.

Volgens APM Terminals (APMT) is de huidige terminal te klein om optimaal te kunnen draaien. De huidige capaciteit van de terminal op de Tweede Maasvlakte (APMT2) is 2,7 miljoen teu per jaar. Het is nu al een heel modern, volautomatisch bedrijf. Toch is de directie niet tevreden, zo blijkt uit de verklaring van gisteren. “De efficiency blijft achter bij wat van een volautomatische terminal verwacht mag worden en het aantal medewerkers ligt hoger dan oorspronkelijk beoogd. De transformatie zal daarom gepaard gaan met investeringen in om-, her- en bijscholing.”

Geen verrassing

Helemaal als een verrassing komt de uitbreiding niet. Ruim een jaar geleden kondigde het Havenbedrijf Rotterdam aan de kades aan de Amaliahaven op de Tweede Maasvlakte te willen verlengen. APMT heeft net als Rotterdam World Gateway (RWG) een terminal aan de Amaliahaven. 

Verkoop oudere terminal

Eigenaar A.P. Moller-Maersk wil zich – nu het de oudere terminal APMT Rotterdam op de Eerste Maasvlakte in mei heeft verkocht aan Hutchisons Ports – volledig richten op de modernisering van APMT2. Volgend jaar wordt concreet bekend hoe de uitbreidingsplannen er zullen uitzien. 

Adrie Boxmeer