De Hulk in Bulk: reuzenkraan bij Bulk Terminal Zeeland (BTZ)

Nieuws, Logistiek
Adrie Boxmeer
De 'Hulk in Bulk', de grootste bulkkraan ter wereld, in actie
De ‘Hulk in Bulk’, de grootste bulkkraan ter wereld, in actie © Bulk Terminal Zeeland

Bulk Terminal Zeeland (BTZ) in Vlissingen-Oost heeft de grootste bulkkraan ter wereld aangeschaft: de Sennebogen 895 E Hybrid. De kraan is 40 meter hoog en 420.000 kilo zwaar. Omdat die groot is en groen, noemen ze hem ‘de Hulk in Bulk’.

De aanschaf van de kraan past in de uitbreidingsplannen die BTZ heeft. Nu is het bedrijf nog 12 ha groot, dat moet op termijn 21 ha worden. Directeur René Geleijnse: “Deze kraan is behalve heel groot ook drie zeer zo snel als de kraan die we tot nu hadden. De kraan kan in één keer 18 m3 bulkmateriaal oppakken. De motor is hybride: een diesel met 776 pk en een elektromotor van 500 kW. De Hulk kan energie terugwinnen als de giek wordt neergelaten. Die wordt opgeslagen in stikstoftanks en vrijgegeven als de giek weer omhoog gaat. In Oostenrijk rijdt de eerste reuzenkraan van het merk rond, wij hebben nummer 2.”

Miljoeneninvestering

De Sennebogen 895 E Hybrid is zo groot dat hij vanuit de fabriek in Beieren met zestien diepladers naar Vlissingen moest worden vervoerd. Het in elkaar zetten op de plaats van aflevering duurde een maand. De kraan is zo groot dat vrachtwagens eronderdoor kunnen rijden. De aanschaf vergde een miljoeneninvestering. Maar volgens Geleijnse is de investering zijn geld waard, zeker als de kade op termijn bijna twee keer zo lang wordt, van 225 meter naar 445 meter. Dan kunnen twee schepen tegelijk worden gelost.  

Adrie Boxmeer

LEES OOK