Zwarte doos ‘MSC Zoe’ kapot tijdens verlies van 342 containers

Nieuws, Logistiek
Adrie Boxmeer

Het defect aan de zwarte doos kan de onderzoeken van de Nederlandse justitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de oorzaak van het ongeluk belemmeren. Op de Voyage Data Recorder worden live de snelheid en de diepgang van het schip, en de communicatie vastgelegd. 

Heel toevallig

Zembla heeft met diverse betrokkenen gesproken. Die waren allemaal zeer verbaasd over het feit dat de zwarte doos tijdens het verlies van de container kapot was. Of er met het apparaat is gerommeld, durven de tv-makers niet te zeggen. “Het is wel heel toevallig. Net als bij een vliegtuig is het niet een ding dat gemakkelijk stukgaat”, aldus Zemblamedewerker Bart Nijpels vandaag in een nieuwsbericht van de NOS.”

Strafbaar feit

Volgens Zembla meldde de kapitein van de ‘MSC Zoe’ mogelijk veel te laat het verlies van de containers. Het schip, dat op weg was naar Bremerhaven, verloor boven het Nederlandse Waddeneiland honderden containers en meldde dat pas ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum. Mogelijk beging de kapitein hiermee een strafbaar feit, aldus Edwin van der Pol van de Nederlandse Kustwacht vanavond in Zembla. Van der Pol: “Zeker als het om containers of hout gaat. Dan moeten wij onmiddellijk ook de andere scheepvaart informeren.”

Beschadigde romp

Zembla ontdekte ook dat de ‘MSC Zoe’ al voor ze de containers verloor, een beschadigde romp had. Nijpels: “De schade was volgens het inspectierapport dermate ernstig dat het van invloed was op de zeewaardigheid.”

Adrie Boxmeer