Verdeler van automatische reddingsboei in actie tegen Chinese kopie

Nieuws, Logistiek
Bart Timperman

Maurits Herbosch van USAFE Benelux schrok zich deze vrijdagmorgen een hoedje toen op een populaire Vlaamse krantensite een video over een geautomatiseerde reddingsboei ‘opdook’. Want de boei in die video was een illegale kopie van een in 72 landen gepatenteerde uitvinding, waarvan zijn bedrijf de officiële verdeler is voor de Benelux. “We hebben tegen het bedrijf een juridische procedure lopen”, klinkt het. “Maar dat zo’n namaakproduct dan ook nog gratis publiciteit krijgt, is onbegrijpelijk.”

“De U-safe is ontwikkeld door een Portugese producent van jetski’s”, vertelt Herbosch. “De U-vormige boei heeft twee elektrische motoren die de boei met 15 km/uur kunnen voorstuwen. De reddingsboei kan vanop het schip met een afstandbediening worden aangestuurd. Het bereik is tot een kilometer ver gegarandeerd. Op die manier kunnen  levens gered worden, zonder dat een reder in gevaar komt. We zijn intussen zelfs bezig met een volautomatische boei. In dat geval zou iedereen aan boord een armband dragen. Daarmee zou de drenkeling dan de boei ‘oproepen’ als hij in het water terechtkomt. Onze U-safe is compact met 80 op 100 centimeter en een gewicht van amper 13 kg.”

Hong Kong

Dat minder bonafide ondernemers uit het Verre Oosten schaamteloos het concept kopiëren en in de markt zetten, zint de ontwikkelaars en verdelers niet. “De kosten voor de ontwikkeling zijn niet gering”, klinkt het. “En een patent nemen in 72 landen kost ook een bom geld. Daarom onze tegenreactie tegen deze spelers. Wij hopen dat de maritieme bedrijven onze ontwikkeling ontdekken en de voorrang geven aan een legaal product. In de video wordt gedaan alsof het om een Brits product uit Brighton gaat, maar het gaat om een producent uit Hong Kong. We hebben ook gevraagd om de video van de copycat op die krantensite offline te halen.”

USAFE Benelux probeert de automatische boei zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen van de maritieme spelers in ons land. “De boei zal 19 en 20 oktober te zien zijn op de Belgian Boatshow Float in Nieuwpoort”, besluit Herbosch.

Bart Timperman