Altéad-Devriendt failliet maar doorstart mogelijk

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

De Ondernemingsrechtbank Gent – afdeling Oostende verklaarde het faillissement vorige vrijdag. Curator Christine Vermeire zegt dat er nu al zeven kandidaat-overnemers zijn. “Onderhandelingen zijn bezig en naar verwachting zal de knoop nu vrijdag doorgehakt worden”, zegt ze. Zij werkt aan een snelle doorstart om het bedrijf de beste kansen te geven.

Het moederhuis, de Franse groep AltéAd, die Devriendt-Hansmar in 2007 overnam, is in mei in vereffening gesteld. De handelsrechtbank van Parijs ging op zoek naar een overnemer. Omdat de rechtbank niet bevoegd was voor de buitenlandse vestigingen in België, Luxemburg en Zwitserland, ontstond grote onduidelijkheid over hun toekomst. Die was Altéad-Devriendt dus fataal.

Inmiddels heeft de Franse handelsrechtbank eind juli de groep Altéad verkocht aan Groupe Capelle – de nieuwe eigenaar van Van Egdom in Heist-op-den-Berg – en Mediaco, de nummer 1 van de hijssector in Frankrijk. Zij verdelen de activiteiten onder elkaar: Mediaco verwerft de hijsafdeling (190 kranen, 500 medewerkers en 15 depots in Frankrijk) en Capelle de transportactiviteiten (390 trekkers, 680 speciale opleggers, 580 medewerkers en 8 aparte bedrijven).

Capelle verstevigt zo zijn positie in de sector. De groep groeit tot 1.250 trekkers, ruim 2.350 opleggers, 1.800 medewerkers en een geconsolideerde omzet in het vervoer van 265 miljoen euro.

Of Groupe Capelle bij de kandidaat-overnemers van Altéad-Devriendt is, wou CEO en zaakvoerder van de groep, Jean-Daniel Capelle, niet zeggen.

Philippe Van Dooren