Vijftig transportfirma’s actief op ‘Booking.com van vrachttransport’

Nieuws, Logistiek
Jonas Van Boxel

Samen met een vriend met IT-ervaring lanceerde Frederik Fort in mei Transapp, een product dat hij zelf beschrijft als ‘de Booking.com van het vrachttransport’. Het gebruiksvriendelijke platform brengt ondernemers in contact met de meest geschikte transportfirma. “Verzenders krijgen de mogelijkheid om op basis van verschillende parameters, zoals prijs en levertermijn, te zoeken naar een firma voor hun zending”, zegt Fort.

“Stel dat een verzender een pallet van 500 kg naar Duitsland moet sturen, dan kan hij dat aangeven op het platform”, illustreert Fort. “Vervolgens krijgt hij een lijst met beschikbare transporteurs, die hij dan kan rangschikken op basis van prijs, datum van aankomst, of waardering van andere gebruikers, afhankelijk van wat hij het belangrijkst vindt. Wanneer de keuze voor een bepaalde firma is gemaakt, krijgt die een melding en heeft de transporteur de mogelijkheid om de zending te aanvaarden of te weigeren.”

Transport als bijzaak

Het systeem werkt ook omgekeerd: verzenders hebben ook de mogelijkheid om hun lading te publiceren op Transapp, waarna geïnteresseerde transportfirma’s contact kunnen leggen om een offerte te maken. “Het overleg vindt niet plaats rechtstreeks tussen verzender en transporteur, maar steeds via ons platform”, zegt Fort.

Op dit moment zijn een vijftigtal transporteurs en zo’n 45 verzenders actief op Transapp. “We mikken in de eerste plaats op KMO’s, die transport eerder als een bijzaak zien”, zegt Fort.

Om de veiligheid te garanderen reserveert Transapp het te betalen bedrag bij een boeking eerst in de portefeuille van de verzender. Pas wanneer de goederen op hun bestemming zijn aangekomen, wordt het geld overgeschreven naar de transporteur. Transportfirma’s die zich via het platform registreren, moeten ter controle hun transportlicentie en CMR-verzekering voorleggen. Om over te gaan tot betaling moeten ook de KYC-documenten (Know Your Customer) in orde zijn.

Tegen lege vrachtwagens

Transapp is ruim een maand bezig, maar aan ambitie is er geen gebrek. “Het doel is om clusters in heel Europa te openen”, zegt Fort. Ook uitbreiding naar andere vervoersmodi, zoals binnenvaart, is in de toekomst een mogelijkheid. “Maar voor we uitbreiden buiten vrachtwagens, moeten we nog groeien en ons product uitbouwen.”

De oprichter is er bovendien van overtuigd dat Transapp bijdraagt aan het milieu. “Dankzij onze applicatie worden lege vrachtwagens vermeden”, zegt Fort. “Een transporteur die nog vrije ruimte heeft in een van zijn vrachtwagens, kan op Transapp op zoek naar een zending om die ruimte op te vullen.”

Jonas van Boxel