Mijlpaal intermodaal vervoer: spoor Combinant-Barcelona voor opleggers

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Hupac heeft de voorbije maanden samen met de Spaanse spooroperator RENFE en het Franse SNCF een aantal succesvolle proeven gedaan. De operator spreekt van een mijlpaal voor het intermodaal vervoer.

De dagelijkse shuttle tussen Combinant en de Morotterminal in Barcelona heeft een dag A/dag C transittijd. Hij bestaat al sinds 2008. De closingtijd op Combinant is om 17.00 uur. Naast containers en swap bodies kunnen vanaf deze maand ook opleggers (P386 profiel) mee. Het wisselen van wagon in Spanje is verleden tijd.

Sterke huifzeilen verplicht

De opleggers worden vervoerd op zogenaamde pocketwagons. Begin dit jaar gebeurde op de Grote Beltbrug in Denemarken een zwaar ongeval met zo’n type wagon. Waarschijnlijk is door de stormwind een deel van de lading door het huifzeil van de oplegger gegaan. Een passagierstrein die uit de tegenovergestelde richting kwam, botste ertegen. Bij het ongeval vielen dodelijke slachtoffers. Waarschijnlijk daarom eist Hupac extra sterke xl huifzeilen op de opleggers.

Koen Heinen