Transportprijzen dalen amper ondanks toename capaciteit

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Uit de 37e editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en TIM Consult blijkt dat de transportcapaciteit in juli en augustus opnieuw met dubbele cijfers groeide. “In september viel het capaciteitsniveau terug tot dat van juni, maar niet zo sterk als in de herfst van 2017”, zegt Jan Rzehak, director Business Consulting bij de Transporeon Group. Voor het hele derde kwartaal steeg het niveau met 15,8% in vergelijking met het tweede kwartaal. Tegenover het derde kwartaal van 2017 is de stijging 20,4%.

Toch daalden de transportprijzen met slechts 2,8% tegenover het tweede kwartaal en met 3% tegenover het derde kwartaal 2017. “Sinds juni zijn de transportprijzen geleidelijk aangepast aan het niveau in 2017. Maar toen gebruikten de vervoerders het capaciteitstekort om hun prijzen merkbaar te verhogen. Ondanks het recente herstel van de capaciteit, blijven de prijzen op dit hogere niveau. De ontwikkeling van de dieselprijs kan daar de oorzaak van zijn. De Transport Market Monitor toont dat de prijsindex van diesel toenam in het derde kwartaal van 2018 met 4% ten opzichte van het tweede kwartaal”, legt Oliver Kahrs, managing director van TIM Consult, uit.

Economie aarzelt

Volgens hem geeft deze ontwikkeling aan dat de markt teruggaat naar het niveau van de jaren voor 2017, toen er meer capaciteit beschikbaar was op de markt. “Een reden daarvoor kan zijn dat de economische groei aan kracht verliest. Volgens Eurostat is de industriële productie in het eurogebied met 0,3% gedaald van augustus tot september. Voor het komende jaar heeft de Europese Commissie zijn voorspellingen voor economische groei in de eurozone verlaagd, in de eerste plaats voor Frankrijk, Duitsland en Italië, dat hoge schulden heeft”, zegt Kahrs.

Prijzen blijven hoog

Toch verwachten de experts van Transporeon en TIM Consult dat de prijzen op een hoog niveau zullen blijven. “De capaciteit is in oktober en november verder afgenomen, terwijl de transportprijzen hoog bleven. Dat tonen onze maandelijkse analyses voor oktober en november, die gebruik maken van informatie op het Transporeonplatform”, stelt Rzehak nog.

Philippe Van Dooren