De haven dichter bij de mens brengen met Havenwereld

Partnercontent, Havens
Buiten verantwoordelijkheid redactie
Havenwereld
Havenwereld © Port of Antwerp-Bruges

Op de Droogdokkensite in Antwerpen opent in het voorjaar van 2026 het innovatieve havenbelevingscentrum Havenwereld, een initiatief van Provincie Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges.

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges en gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Havenwereld, lichten toe welke belangrijke rol het centrum zal spelen voor de haven en de havengemeenschap.

Wat is het idee achter Havenwereld?

Luk Lemmens: “De haven is een wereld op zich, fascinerend, dynamisch en vol met verhalen. We willen de haven en deze verhalen weer dichter bij de Antwerpenaar en de Vlaming brengen en waar kan dat beter dan op een historische havensite. Havenwereld wordt hét centrum waarin je op een interactieve manier de specifieke wereld die onze wereldhaven is, zal kunnen verkennen, ontdekken en beleven.”

Voor wie is het belevingscentrum bedoeld?

Annick De Ridder: “Jongeren vormen onze kerndoelgroep. Of ze nu komen in schoolverband of met familie bijvoorbeeld. In Havenwereld tonen we hen op allerlei verschillende manieren hoe onze haven dé plek is waar de toekomst wordt vormgegeven. De haven is dé economische motor van Vlaanderen. Die motor genereert enorm veel razend interessante en vooral ook heel uiteenlopende jobs. Havenwereld biedt het perfecte platform om jongeren warm te maken voor een toekomst in onze haven. Daarnaast is Havenwereld de ideale plek om het hele verhaal van onze haven op een spannende manier te vertellen in allerlei flitsende hoofdstukken. We merken immers dat de haven nog voor veel mensen onbekend terrein is. Er zal dus voor velen een nieuwe Havenwereld opengaan…”

Annick De Ridder en Luc Lemmens
Annick De Ridder en Luc Lemmens

Wie bepaalt de invulling en beleving van Havenwereld?

Annick De Ridder: “De invulling van Havenwereld is in volle ontwikkeling. We betrekken de havengemeenschap bij de verdere uitwerking en zullen het project aan haar voorstellen tijdens de community meet-up van Port of Antwerp-Bruges op 20 februari in Verbeke Foundation. Daarnaast zijn er ook focusgroepen gepland met havenexperten, het onderwijsveld en jongeren om de beleving mee vorm te geven. Sowieso vormen alle straffe mannen en vrouwen die in onze haven werken en alle mogelijke jobs die zij invullen het vertrekpunt van alle havenverhalen die zullen verteld worden.”

Luk Lemmens: “Op deze manier zorgen we ervoor dat de invulling echt inspeelt op de noden van de havengemeenschap enerzijds en van ons doelpubliek anderzijds. Dat zal zorgen voor echte verbinding. Daarom investeren we, naast 11 miljoen euro in de bouw, ook 5 miljoen euro in de gehele inrichting en de belevingsopstelling. Het eindresultaat? Het gebouw zal in totaal circa 1.500 m² aan ruimte bieden voor deze beleving en wordt een perfecte samensmelting van erfgoed en innovatie, want door de combinatie van restauratie en nieuwbouw wordt het ruwe, industriële karakter van de Droogdokkensite behouden.”

De haven dichter bij de mens brengen met Havenwereld – Flows

De haven dichter bij de mens brengen met Havenwereld

Partnercontent, Havens
Buiten verantwoordelijkheid redactie
Havenwereld
Havenwereld © Port of Antwerp-Bruges

Op de Droogdokkensite in Antwerpen opent in het voorjaar van 2026 het innovatieve havenbelevingscentrum Havenwereld, een initiatief van Provincie Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges.

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges en gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Havenwereld, lichten toe welke belangrijke rol het centrum zal spelen voor de haven en de havengemeenschap.

Wat is het idee achter Havenwereld?

Luk Lemmens: “De haven is een wereld op zich, fascinerend, dynamisch en vol met verhalen. We willen de haven en deze verhalen weer dichter bij de Antwerpenaar en de Vlaming brengen en waar kan dat beter dan op een historische havensite. Havenwereld wordt hét centrum waarin je op een interactieve manier de specifieke wereld die onze wereldhaven is, zal kunnen verkennen, ontdekken en beleven.”

Voor wie is het belevingscentrum bedoeld?

Annick De Ridder: “Jongeren vormen onze kerndoelgroep. Of ze nu komen in schoolverband of met familie bijvoorbeeld. In Havenwereld tonen we hen op allerlei verschillende manieren hoe onze haven dé plek is waar de toekomst wordt vormgegeven. De haven is dé economische motor van Vlaanderen. Die motor genereert enorm veel razend interessante en vooral ook heel uiteenlopende jobs. Havenwereld biedt het perfecte platform om jongeren warm te maken voor een toekomst in onze haven. Daarnaast is Havenwereld de ideale plek om het hele verhaal van onze haven op een spannende manier te vertellen in allerlei flitsende hoofdstukken. We merken immers dat de haven nog voor veel mensen onbekend terrein is. Er zal dus voor velen een nieuwe Havenwereld opengaan…”

Annick De Ridder en Luc Lemmens
Annick De Ridder en Luc Lemmens

Wie bepaalt de invulling en beleving van Havenwereld?

Annick De Ridder: “De invulling van Havenwereld is in volle ontwikkeling. We betrekken de havengemeenschap bij de verdere uitwerking en zullen het project aan haar voorstellen tijdens de community meet-up van Port of Antwerp-Bruges op 20 februari in Verbeke Foundation. Daarnaast zijn er ook focusgroepen gepland met havenexperten, het onderwijsveld en jongeren om de beleving mee vorm te geven. Sowieso vormen alle straffe mannen en vrouwen die in onze haven werken en alle mogelijke jobs die zij invullen het vertrekpunt van alle havenverhalen die zullen verteld worden.”

Luk Lemmens: “Op deze manier zorgen we ervoor dat de invulling echt inspeelt op de noden van de havengemeenschap enerzijds en van ons doelpubliek anderzijds. Dat zal zorgen voor echte verbinding. Daarom investeren we, naast 11 miljoen euro in de bouw, ook 5 miljoen euro in de gehele inrichting en de belevingsopstelling. Het eindresultaat? Het gebouw zal in totaal circa 1.500 m² aan ruimte bieden voor deze beleving en wordt een perfecte samensmelting van erfgoed en innovatie, want door de combinatie van restauratie en nieuwbouw wordt het ruwe, industriële karakter van de Droogdokkensite behouden.”