Zeebrugse digitale tool RX/SeaPort vereenvoudigt verschepen naar VK

Nieuws, Douane
Roel Jacobus
Wim Fossaert
Wim Fossaert © RJ

Op het digitale platform RX/SeaPort kun je voortaan checken of een MRN voor export naar het VK douanetechnisch correct is ingestuurd, zodat je geen tijd verliest bij aankomst op de terminal. Er lopen ook gesprekken voor een vlotte GVMS-registratie.

“Elke maand worden op ons digitaal platform meer dan vijftigduizend exportaangiftes aangemaakt voor uitvoer van goederen naar het Verenigd Koninkrijk”, zegt Wim Fossaert, commercieel directeur van RX/SeaPort. Met dat platform wordt sinds de Brexit blijvend ingezet op het optimaliseren van de goederenflow via digitalisering door het havenbestuur van Zeebrugge, de vereniging van havenondernemingen Apzi, de coöperatieve aandeelhouders, POM West-Vlaanderen en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM).

“Bij een groot deel van de ladingen is de exportaangifte correct naar de Douane ingestuurd vóór het afleveren op een terminal in Zeebrugge of een andere vertrekhaven. Jammer genoeg veroorzaakt elk Movement Reference Number (MRN) dat niet in orde is, extra oponthoud aan de gate van de ferrymaatschappij. Dat leidt tot vertraging in het verschepen, tot extra manueel werk en heel wat bijkomende kosten.”

Kostbaar tijdverlies

RX/SeaPort ging in op de vraag van de partners en klanten om die hindernis te helpen wegschaven. “Vanaf vandaag heeft ons platform een nieuwe functionaliteit: de tool Charge Report voor aangevers van MRN. Daarmee zie je onmiddellijk nadat je de MRN hebt ingestuurd, of die douanetechnisch in orde zal zijn en of er actie nodig is. Hierdoor staat alles bij aankomst op de terminal onmiddellijk goed voor export. De ladingseenheid kan dan direct de terminal betreden en de chauffeur verliest geen kostbare tijd”, legt Fossaert uit.

Er zitten voor binnenkort nog nieuwe functionaliteiten in de pijplijn. “We staan dicht bij een samenwerking met de Britse Douane voor een tool voor de registratie van Goods Vehicle Movement Service (GVMS). Dat moet de werking voor de transporteurs sterk vereenvoudigen. Onze gesprekken vorderen goed en we verwachten spoedig resultaat. Dit is in functie van de bestaande en de mogelijk nieuwe rechtstreekse verbindingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.”