Telex: Champions League, Marc Coucke, kilometerheffing en poll IAPH

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Vrachtzeilschip 'Trade Wings 2500' van Chinese scheepsbouwer CSSC
Vrachtzeilschip ‘Trade Wings 2500’ van Chinese scheepsbouwer CSSC © SDARI

Miljardair Marc Coucke neemt een belang in een Italiaanse luxejachtenexploitant, op 1 juli worden de tarieven voor de kilometerheffing in Vlaanderen en Brussel geïndexeerd en het Chinese SDARI lanceert een door wind aangedreven feederschip.

CHAMPIONS LEAGUE – 

Brittany Ferries beslist deze week over het opstarten van de eerste ropaxdienst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Portugese haven Porto. De Franse rederij meldt op haar Facebookpagina dat ze al rond 24 mei de eerste overvaart wil maken. Volgens een woordvoerder in de Britse pers zal dat wellicht vanuit Plymouth gebeuren. Dat zou net op tijd zijn om supporters van Chelsea en Manchester City naar de finale van de Champions League op 29 mei over te zetten. Die wedstrijd werd overgeplaatst van Istanbul in coronaland met code rood Turkije naar Porto, waar elk team zesduizend supporters mag meebrengen. (RJ)

WIND – 

Het architectenbureau SDARI, een dochteronderneming van de Chinese scheepsbouwer CSSC, heeft samen met een aantal Franse bedrijven een door wind aangedreven feederschip ontworpen. Het vrachtzeilschip ‘Trade Wings 2500’ (zie foto) is uitgerust met zes ‘Oceanwings’ en een lng-elektrische voortstuwing. Het heeft een capaciteit van 2.500 teu, is 197 meter lang en 32 meter breed en werd door de classificatiemaatschappij Bureau Veritas Group gecontroleerd en goedgekeurd. Hierdoor worden orders bij CSSC mogelijk gemaakt. (JD)

LUXEJACHTEN – 

Belgische ondernemer en miljardair Marc Coucke neemt met zijn investeringsmaatschappij Alychlo een belang in de scheepswerf The Italian Sea Group, zo meldt Belga. De Italiaanse exploitant van luxejachten wil met zijn beursgang zowat 50 miljoen euro ophalen. Ook het Italiaanse modehuis Giorgio Armani is als grootbelegger mee aan boord gehaald. Beide partijen zullen na de beursgang zo’n 15% van de aandelen in handen krijgen. (JD)

KILOMETERHEFFING – 

De tarieven voor de kilometerheffing worden op 1 juli 2021 in Vlaanderen en Brussel geïndexeerd. U kunt de tarieven die vanaf dan gelden, nu al hier consulteren. De tarieven in Wallonië werden op 1 januari al geïndexeerd. “Viapass kan hier niets aan veranderen, maar het zou toch wel bijzonder handig zijn, mochten de drie gewesten hun tarieven voor de kilometerheffing op dezelfde datum, zijnde 1 januari, indexeren”, stelt Febetradirecteur Philippe Degraef in een reactie. (PhVDo) 

NOORD-IERLAND –

De Britse regering en de Europese Commissie onderhandelen over de praktische uitwerking van het protocol over Noord-Ierland. Dat bepaalt dat Noord-Ierland de regels van de Europese interne markt blijft volgen en er dus controles zijn op de goederen die vanuit de rest van het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland uitgevoerd worden. Die oplossing vermijdt grenscontroles tussen Noord-Ierland en Ierland. Volgens de Commissie is dat de beste manier om de vrede en de stabiliteit in het gebied te bewaren. (MDV)

PUBLIEKSSTEMMING – 

De publieksstemming voor de International Association of Ports and Harbours (IAPH) 2021 Sustainability Awards is van start gegaan. Een jury van onafhankelijke deskundigen heeft 21 finalisten geselecteerd in zeven categorieën. De publieksstemming telt mee voor 30% van de punten. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de virtuele galaceremonie van het wereldcongres IAPH op 24 juni in Antwerpen. U kunt nog stemmen tot 28 mei via de portaalsite van WPSP. (JD)

PALLETTEN – 

De Franse pallettenproducent PGS Group heeft een meerderheidsparticipatie genomen in het Belgische bedrijf Caisserie Maton. Dat produceert 1,5 miljoen palletten per jaar in Ghlin (Mons) met 14 werknemers. Zijn omzet is 7 miljoen euro per jaar. Het is de eerste vestiging van PGS in Wallonië. De groep heeft al vier vestigingen in Vlaanderen: PGS Rodanar in Gistel en PGS De Backer in Poperinge, alsook zagerijen in Ieper en Poperinge. Die werden in maart 2021 van de groep Demey gekocht. De totale productiecapaciteit van PGS in België is nu 10 miljoen stuks per jaar. (PhVDo) 

PIRATERIJ – 

99 maritieme bedrijven, organisaties en vlaggenstaten, waaronder scheepsmanagementbedrijf Anglo-Eastern, hebben een verdrag inzake de bestrijding van piraterij in de Golf van Guinee ondertekend. De verklaring werd door de internationale scheepvaartorganisatie Bimco gelanceerd. Uit cijfers van Bimco blijkt dat er in 2020 wereldwijd 135 zeevarenden aan boord van koopvaardijschepen werden ontvoerd, waarbij de West-Afrikaanse Golf van Guinee goed was voor meer dan 95% van het totaal. (JD)