Telex: CSP Zeebrugge, Jan De Nul, Exmar, explosie en Rocky Mountains

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Tewaterlating unieke lpg-tanker van Exmar
Tewaterlating unieke lpg-tanker van Exmar © Exmar

Roro-operator Wallenius Wilhelmsen verscheepte in Zeebrugge nieuwe treinen voor ’s werelds hoogste tandradbaan in de VS, de Liefkenshoektunnel gaat op 22 en 23 april ’s nachts toe en een ropax is in brand gevlogen in de Chinese haven van Weihai.

EXMAR – 

De ‘super-eco’ lpg-tanker ‘Flanders Pioneer’ van de Antwerpse rederij Exmar is op 17 april 2021 op de Jiangnan Shipyard in Shanghai te water gelaten (zie foto). Het is de tweede ‘dual fuel’-VLGC (very large gas carrier) in de reeks die zowel lpg zal vervoeren als op lpg zal varen. Het duurzame duo wordt verhuurd aan de Noorse energiereus Equinor. (JD)

EXPLOSIE – 

Een Chinese ropax is gisteren – 20 april – ontploft en in brand gevlogen in de Chinese haven van Weihai in Shandong. Op het moment van de explosie waren er geen passagiers aan boord. Er zijn geen gewonden gemeld. Volgens de Chinese media was de ferry ‘Zhong Hua Fu Qiang’ maandagavond 19 april uit Weihai vertrokken naar Dalian, maar keerde het schip terug nadat er rook was waargenomen uit een vrachtwagen aan boord. Alle passagiers en crewleden werden geëvacueerd voor de explosie plaatsvond. Een video van het incident kunt u hier bekijken. (JD)

CSP ZEEBRUGGE  –

Het bedrijf en de medewerkers van CSP Zeebrugge hebben 2.201,39 euro geschonken aan de organisatie River Cleanup, die rivieren en oevers bevrijdt van zwerfvuil. Elk jaar kiest de Zeebrugse diepzeecontainerterminal een goed doel. Elke medewerker is vrij om een bijdrage te geven, waarna het totaalbedrag door het bedrijf verdubbeld wordt. Met het opgehaalde bedrag kan 2.201,39 kilogram plastics uit de meest vervuilde rivieren ter wereld opgehaald worden. (RJ)

JAN DE NUL – 

Het contract van baggeraar Jan De Nul met Argentinië, die de vaargeul van de Paraná-rivier de voorbije jaren heeft verdiept en onderhouden, zal worden verlengd met drie maanden tot één jaar. Dat bevestigen bronnen bij de Argentijnse regering. Via de rivier, die vanaf de noordelijke stad Santa Fé tot aan de oceaan meer dan 700 kilometer beslaat, vertrekt ruim 75% van de Argentijnse export. Voor Jan De Nul gaat het over een operatie waarvoor zo’n 200 tot 300 miljoen dollar per jaar wordt gefactureerd. (JD)

ZOEKTOCHT GESTAAKT – 

De Amerikaanse kustwacht heeft de zoektocht naar overlevenden van het gekapseisde liftschip ‘Seacor Power’ afgeblazen. Het schip werd op 13 april 2021 ter hoogte van Louisiana getroffen door een orkaan die raasde langs de Golfkust van de Verenigde Staten. Vijf lichamen zijn geborgen. Acht andere zeevarenden zijn nog altijd vermist en vermoedelijk dood. Zes crewleden zijn gered. (JD)

LIEFKENSHOEKTUNNEL –

De Liefkenshoektunnel krijgt op donderdag 22 en vrijdag 23 april 2021 een grondige wasbeurt. Om de verkeershinder te beperken wordt de tunnel telkens van 21.00 uur tot ’s anderendaags 5.00 uur in één rijrichting afgesloten. Op donderdag is dat richting Beveren, op vrijdag richting Stabroek. Actuele info vindt u hier. (JD)

ROCKY MOUNTAINS – 

Wallenius Wilhelmsen verscheepte in Zeebrugge drie nieuwe treinen voor de hoogste tandradbaan ter wereld in de Rocky Mountains (VS). Dit spoor loopt naar de top van Pikes Peak op 4.302 meter hoogte in de staat Colorado. De in totaal dertien locomotieven en wagons werden van de Zwitserse constructeur Stradler per barge naar Zeebrugge gevaren. Ze werden er vastgesjord op de vaste rorodienst naar Galveston in Texas, van waar nog 1.600 km landtransport rest. (RJ)

VERSOEPELING – 

Truckers moeten geen toegangsvergunning meer voor het graafschap Kent voorleggen om via de haven van Dover of de Eurotunnel het Verenigd Koninkrijk (VK) te verlaten. Dat kondigde de Britse regering op dinsdag 20 april aan. Daarmee stapt ze af van de maatregel die begin 2021 werd ingevoerd om verkeersopstoppingen door brexit te vermijden. Het ministerie van Vervoer spreekt nu over “de terugkeer naar een normaal handelsverkeer tussen het VK en de EU.” (JD)